Projekt "Film i glazba" Simfonijskog orkestra HRT-a privukao brojne osnovnoškolce

Srijeda, 15. listopada u 10 i 12 sati
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Zbor Male Zvjezdice
Alan Bjelinski, dirigent

Luka Vidović, iluzionist
Mara Modrić, voditeljica


Paul Dukas: Čarobnjakov učenik

Glazba iz filma Vlak u snijegu:
 
Arsen Dedić – Drago Britvić – Olja Dešić: Himna zadrugara
Arsen Dedić – Drago Britvić – Arsen Dedić / Olja Dešić: Dobro jutro

Dinko Appelt: Koko i duhovi, ulomak

John Williams: Glazba iz filma Harry Potter
Hedwigina tema
Harryjev čudesni svijet

Djeca iz niza zagrebačkih i okolnih osnovnih škola pohrlila su u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog kako bi uz Simfonijski orkestar HRT-a, maestra Alana Bjelinskog i njihove goste doživjeli čarobnu glazbeno-filmsku priču uz omiljene filmove, i to u dva termina, u 10 i 12 sati.

Cilj projekta Film i glazba bio je približiti djeci utjecaj i međusobno prožimanje filma i glazbe, uz glazbu i inserte iz omiljenih filmova, te niz iznenađenja. Počelo je pričom Čarobnjakov učenik koju je Johann Wolfgang Goethe pretočio u stihove, a francuski skladatelj Paul Dukas u glazbu. Voditeljica Mara Modrić podsjetila je na priču, a Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog na Dukasovu simfonijsku pjesmu Čarobnjakov učenik, koju je 1940. proslavio animirani film Fantazija Walta Disneya. Zbor Male Zvjezdice pridružio se Orkestru u izvedbi dviju pjesama – Himne zadrugara i Dobro jutro – Arsena Dedića iz filma Vlak u snijegu nastalog prema istoimenoj knjizi Mate Lovraka. Primjer kako orkestar efektima dočarava određene scene, te pogađanje glazbe u određenim scenama dovelo nas je do filmova o dječaku Koku. Njegove pustolovine u niz knjiga pretočio je Ivan Kušan, a njegov sin Daniel ovjekovječio ih je u filmu. Stoga je filmska ekipa predvođena upravo Danielom Kušanom pokazala kako izgledaju probe na snimanjima, te nagradila nekoliko djece ulaznicama za premijeru najnovijeg filma o Koku – Ljubav ili smrt – koji u kina stiže 6. studenoga.

Na red je došao i iluzionist – Luka Vidović – koji je, pretvorivši dječaka iz publike u Harrya Pottera, uz malu Laru i asistenticu, na oduševljenje svih u dvorani, izveo trik lebdenja, dakako sve uz glazbu Simfoničara pod vodstvom maestra Bjelinskog. Uslijedila je i glazba Johna Williamsa iz filma Harry PotterHedwigina tema i Harryev čudesni svijet, te za kraj iznenađenje koje je stvorilo pravu gužvu oko Simfoničara – djeca su mogla stati za dirigentski pult i dirigirati orkestrom!