Majstorski ciklus podsjetio na Violinski koncert Frana Lhotke

Četvrtak, 23. listopada u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog  

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Repušić, dirigent
Marin Maras, violina

Modest Petrovič Musorgski:
 Noć na pustoj gori, simfonijska pjesma
Fran LhotkaKoncert za violinu i orkestar u d-molu
Petar Iljič Čajkovski1. simfonija u g-molu, op. 13


Na drugom ovosezonskom koncertu Majstorskog ciklusa, u sklopu programa naslovljenog Slavenski čar, nakon više desetljeća ponovno se mogao čuti  Koncert za violinu i orkestar hrvatskog skladatelja češkog podrijetla Frana Lhotke.

Solist je bio mladi i nagrađivani violinist Marin Maras, školovan u Zagrebu i Beču, koji je do danas ostvario niz važnih uspjeha: osim brojnih nagrada na natjecanjima, bilježi i sudjelovanje na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Beču 2008. i to zahvaljujući izboru Hrvatske radiotelevizije. Od tada kontinuirano surađuje s HRT-om, prije svega sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, a o uspjesima svjedoči i Nagrada Stjepan Šulek za najbolju izvedbu uz Simfonijski orkestar HRT-a 2009. godine. Pod vodstvom trenutačno najuspješnijeg hrvatskog dirigenta u svijetu, Ivana Repušića koji uz redovite nastupe u Hrvatskoj njeguje intenzivnu karijeru u Njemačkoj, te je uz ostalo upravo imenovan generalnim glazbenim ravnateljem Državne opere u Hannoveru, Marin Maras i Simfoničari udahnuli su novi život rukopisu Frana Lhotke koji po mnogočemu – orkestraciji, radu s materijalom, melodičnosti i ugođaju – svjedoči o skladateljevim korijenima u češkoj školi na čelu s velikim Antonínom Dvořákom. O uspjehu suradnje naših glazbenika na tom važnom ostvarenju hrvatske koncertantne literature svjedočio je buran pljesak i oduševljenje publike u dvorani Lisinski, a revitalizaciji Lhotkina djela svakako će doprinijeti i skorašnja studijska snimka.

'Slavenski čar' Lhotkina Koncerta upotpunila su remek-djela ruskog simfonijskog repertoara: Noć na pustoj gori Modesta Petroviča Musorgskog i, kod nas rijetko izvođena, Prva simfonija u g-molu, op. 13 Petra Iljiča Čajkovskog čime su nas Simfoničari i maestro Repušić podsjetili na mladenački rukopis toga velikana, zasluživši još jednom burna odobravanja.

Snimku izravnog prijenosa koncerta na HR3 poslušajte na http://radio.hrt.hr/aod/snimka-izravnog-prijenosa-koncerta/85529/