Noćno bdijenje Sergeja Rahmanjinova u zadarskoj crkvi sv. Donata

Četvrtak, 23. listopada u 20 sati
Crkva sv. Donata, Zadar

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Sergej Rahmanjinov: Noćno bdijenje, op. 37

Remek-djelo zborskog a cappella repertoara – Noćno bdijenje Sergeja Rahmanjinova – nastalo 1915. godine, učvrstilo se na repertoaru Zbora HRT-a kao jedno od najvažnijih uradaka cjelokupne zborske literature. Riječ je o uglazbljenju večernjih i jutarnjih molitvi koje se kao dio cjelonoćnog bdijenja izvode subotom ili uoči velikih blagdana pravoslavne crkve, uz početak obreda sa zalaskom sunca; u ruskim katedralama i župnim crkvama većinom u skraćenoj varijanti, a samo u samostanima u punom trajanju. Rahmanjinovljevo Bdijenje je pak svojevrstan sažetak obreda, budući da se u autentičnom izvođenju glazba izmjenjuje sa psalmima, molitvama, čitanjima i litanijama.

Zbor HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića izveo ga je na samom početku svojega ciklusa Sfumato u Muzeju Mimara 1998., te podsjetio na njega otvarajući prošlu, jubilarnu 15. sezonu istoga ciklusa, i to čak u dva navrata, u crkvi sv. Marka i u Muzeju Mumara, da bi ga potom nastavio donositi publici širom Hrvatske: u Slavonski Brod, Osor, Split, Samobor, a sada je na red došao i Zadar.

U povodu otvorenja koncertne sezone u Zadru, u organizaciji zadarskog HNK, Zbor HRT-a nastupio je u drevnoj crkvi sv. Donata ispunivši taj najvrjedniji spomenik hrvatskog predromaničkog graditeljstva izuzetne akustike raskošnim dosezima Rahmanjinovljeva rukopisa, razotkrivši na najbolji način  zašto se to djelo opisuje kao glazba koja nadilazi granice normalne ekspresije, neodoljiva raskoš zvuka, anđeoska uzvišenost ili transcedentalna ljepota.