Simfonijski orkestar HRT-a otvorio 51. Glazbenu tribinu u Opatiji nizom praizvedbi

Četvrtak, 6. studenoga u 20 sati
Zlatna dvorana Hotela Imperijal, Opatija

Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran

Program: 
Sanja Drakulić, Frano Đurović, Ante Knešaurek, Dubravko Palanović, Dragan Plamenac (instrumentacija: Silvio Foretić)

Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića, uz izravni prijenos na HR3, otvorio je 51. Glazbenu tribinu u Opatiji Hrvatskog društva skladatelja, nastupom u Zlatnoj dvorani Hotela Imperial na kojem je praizveo nova djela Sanje Drakulić, Franje Đurovića, Ante Knešaureka i Dubravka Palanovića, te podsjetio na rukopis Dragana Plamenca, u novoj instrumentaciji Silvija Foretića.

Time je naznačena i programska koncepcija ovogodišnje Tribine, koja se održava do 9. studenoga – pogled u budućnost i usredotočenost na novo, za razliku od prošlogodišnjeg jubilarnog, 50. izdanja koje su voditelji Silvio Foretić i Vanja Lisjak posvetili retrospektivi hrvatskog skladateljstva u proteklih 50 godina. (Prošlogodišnju Tribinu otvorio je Zbor HRT-a programom posvećenim nekima od ključnih skladbi Milka Kelemena, Petra Bergama, Igora Kuljerića i Marka Ruždjaka.)

Svjedočeći o životnosti našega glazbenog stvaralaštva kao čimbenika svjetske glazbene scene, što je i jedna od temeljnih postavki Tribine, na koncert otvorenja uvrštene su skladbe naručene upravo za tu prigodu, za simfonijski orkestar: In medio ignis (U središtu vatre) Dubravka Palanovića, biblijske tematike kojom dočarava previranja religioznih aspekta ljuske duše; Deep Sea Baby Frane Đurovića kao skladateljev osobni iskaz nadahnuća stihom  „O drhtava je moja bol i velike su njezine zamisli“ Janka Polića Kamova uz naslov koji preuzima iz omiljene pjesme svoje petogodišnje kćeri; Mjesec Ante Knešaureka nadahnut ne samo mjesecom, već i izričajem skladateljeva učitelja Marka Ruždjaka kao štovatelja Claudea Debussya; te Stani Atalanta Sanje Drakulić koja tematizira antičku priču o trkačici Atalanti. Na programu su bile i Tri pjesme Charlesa Baudelairea (La Musique, Tristesse de la lune, La cloche félée) koje je Dragan Plamenac napisao 1914., a Silvio Foretić orkestrirao, također za ovu prigodu; vokalnu dionicu interpretirala je mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić.

Osim detaljnijih informacija o skladbama, u emisiji koja je prethodila prijenosu koncerta, u razgovoru s urednicom i voditeljicom Ivom Lovrec Štefanović, skladatelji su izrazili i zadovoljstvo odvijanjem probi i konačnim rezultatom Simfonijskog orkestra HRT-a. A on je ostvaren pod vodstvom maestra  Aleksandra Markovića - hvaljenog dirigenta mlađe generacije s kojim je Orkestar u posljednjih nekoliko godina ostvario niz uspješnih suradnji u Majstorskom ciklusu te na gostovanjima u Villachu, Osoru, Splitu, Sarajevu. Zajednički nastup na Splitskom ljetu 2013. ovjenčan je nagradom Judita.