Osječka izvedba "Vinske simfonije" Davora Bobića

Ponedjeljak, 10. studenoga u 19 sati
Muzej Slavonije – Atrij Glavne straže, Osijek

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Program:
Davor Bobić: Vinska simfonija "Enjingi" za tamburašku filharmoniju

Nakon što je Tamburaški orkestar HRT-a prošle godine u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, praizveo Vinsku simfoniju Enjingi za tamburaški filharmoniju jednog od naših najizvođenijih skladatelja – Davora Bobića (1968.), a potom je izveo i u ciklusu U ozračju tambure, sada ju je predstavio i u Osijeku!

Nagrađivani skladatelj, izvođen ne samo kod nas već i širom svijeta, profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i od 2006. ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, četverostavačnu Vinsku simfonija Enjingi napisao je  kao posvetu jednom od naših vodećih vinara - Ivanu Enjingiju iz Hrnjevca kraj Kutjeva, za kojega ga veže dugogodišnje prijateljstvo. Pisana za neuobičajen sastav – tamburaški orkestar, puhački korpus i udaraljke, što zapravo čini tamburašku filharmoniju - Vinska simfonija Enjingi kroz četiri stavka na sugestivan i slikovit način, uz niz znakovitih efekata poput sviranja na bačvi, vinskim čašama i bocama, vodi slušatelja kroz autorove doživljaje Enjingijeva imanja, rada i zajedničkih druženja: Vinski podrum Zlatne doline (Rajnski rizling), Vinski valcer (Graševina), Arhiva Slavonica (Zweigelt) te Finale „Venje“.

Članovima Tamburaškog orkestra HRT-a pod vodstvom Siniše Leopolda, ovom su se prigodom pridružili puhači te udaraljkaši stvorivši tako tamburašku filharmoniju.

Vedro raspoloženje Vinske simfonije Davora Bobića, u prvome dijelu koncerta, Tamburaši su najavili nekima od najpoznatijih skladbi sa svojega repertoara, iz pera Beethovena, Sorkočevića, Straussa, tradicijskih skladbi, te Leopolda, Potočnika i Makara.