Prijatelji u ozračju tambure

Nedjelja, 23. studenoga u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Tamburaški orkestar HRT-a i gosti
Siniša Leopold, dirigent

Pod nazivom Prijatelji u ozračju tambure, Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda održao je koncert na kojemu je ugostio niz glazbenika kojima glazba nije prva profesija, no koji se njome intenzivno i uspješno bave, uživajući u tome možda i više nego što bi da je riječ o profesiji.

U programu koji je objedinio različite žanrove nastupili su tako liječnici, dramaturzi, pravnici, glumci, sveučilišni profesori, inženjeri…

Nakon uvoda uz Jesen stiže dunjo moja, istinsku virtuoznost na svojim instrumentima pokazali su Marjan Krajna na harmonici i Mate Matišić, poznat i kao dramaturg te gitarist, na tamburi, i to u Šokačkom poskakancu. Tomislav Gec iskazao se u Dudaškoj kari u kojoj je dakako svirao dude, te potom i u Sinoć kad je pao mrak, te u Seoska sam lola ja na dvojnicama i gajdama. Muška klapa Nostalgija, sastav u kojem su se udružili ljubitelji glazbe najrazličitijih profesija, izvela je klasik Vratija se Šime, a uz Zorana Marijana, otpjevali su i dirljivu Otiš'o je s mirisima jutra Kiće Slabinca. Virtuoznošću je ponovno zadivio Marjan Krajna na harmonici u Polki, a ekonomist Krešimir Starčević pokazao je sjajan vokal i interpretaciju Angeluša A. Dedića i Moja mala zove se Mici. Glumica Barbara Rocco je pak otpjevala skladbu svojega oca Sve bih dala za tišinu i čisti zrak, a Zoran Košuljandić odao je počast svojemu gradu Šibeniku u vlastitoj pjesmi Grade. Svoju ljubav prema glazbi iskazala je i voditeljica programa Ljiljana Vinković otpjevavši domaći evergreen Ti si moja ljubav stara. Osim kao liječnik, Josip Grah djeluje i kao trubač, a ovom smo prigodom čuli njegovu interpretaciju tradicionalne Vehni, vehni fijolica u obradi Miljenka Prohaske. Jazz ugođaj nastavio se i u It don't mean a thing Dukea Ellingtona u obradi Antuna Nina Reljića koji je i svirao klavir uz Tamburaše, a poseban ugođaj stvorio je Gypsy Band – Antun Nino Reljić za  klavirom, Marjan Krajna i Josip Grah na harmonikama, Mate Matišić na gitari i Pere Ištvančić na kontrabasu – izvevši Shine.

Vrhunac koncerta stigao je sa Zagrebačkim liječnicima pjevačima koji su pod ravnanjem dr. Leonarda Bergovca i uz klavirsku pratnju dr. Ivana Šimunca otpjevali Rumeno nebo, a potom i uz Tamburaše izveli Tiho plove moje čežnje, te za kraj – Moj Zagreb tak imam te rad.