Topli ispraćaj Simfoničara na turneju po Italiji

Četvrtak, 4. prosinca u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Nicola Giuliani, dirigent
Martina Filjak, klavir

Blagoje Bersa
: Idila, za orkestar
Johannes Brahms: 2. koncert za klavir i orkestar u B-duru, op. 83
Edvard Grieg: Peer Gynt, izbor iz 1. i 2. suite
Petar Iljič Čajkovski: Suita iz baleta Orašar


Simfonijski orkestar HRT-a 5. prosinca kreće na veliku turneju po Italiji tijekom koje će, počevši od 6. prosinca, održati trinaest koncerata u trinaest gradova; vrhunac turneje svakako će biti nastup u dvorani slavnog Konzervatorija Giuseppe Verdi u Milanu, 15. prosinca. Tamo će se predstaviti u istom sastavu i s istim programom s posljednjeg koncerta u Majstorskom ciklusu prije turneje. Simfoničari su nastupili pod ravnanjem maestra Nicole Giulianija, solistica je bila pijanistica Martina Filjak, a na rasporedu su bili Idila Blagoja Berse, Drugi koncert za klavir i orkestar u B-duru, op. 83 Johannesa Brahmsa, izbor iz suita Peer Gynt Edvarda Griega te suita iz baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog. Reprezentativan program, naša sjajna i nagrađivana pijanistica koju odnedavno zastupa Columbia Artists Management te gostujući maestro iz Italije, privukli su brojnu publiku u dvoranu Lisinski, što je svakako zalog i privlačenja pažnje, ne samo u Milanu već i na drugim koncertima u Italiji.

Miljenica zagrebačke publike, Martina Filjak koja već godinama uspješno gradi karijeru u inozemstvu te niže priznanja i pohvale kritike, ovom prigodom prvi je put u svojoj karijeri izvela monumentalni Brahmsov Drugi klavirski koncert koji mnogi pijanisti i stručnjaci ističu kao jedan od najtežih zalogaja pijanističke literature, dokazavši se kao vrhunska interpretkinja dorasla i najvećim izazovima. Svakako je sjajnu podršku pri tome imala u članovima Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Nicole Giulianija, ujedno organizatora turneje.

Osim pod njegovim ravnanjem na turneji koja će potrajati do 19. prosinca, Simfonijski orkestar HRT-a nastupat će i pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka te kineskog maestra Tao Fana, a u solističkim ulogama izmjenjivat će se Martina Filjak,  naša mlada i nagrađivana violinistica Đana Kahriman, te mladi francuski pijanist Jonathan Fournel.

Turneja Simfonijskog orkestra HRT-a održava se uz potporu Zaklade Hrvatska kuća.