Dan dvorane Lisinski uz Simfoničare

Ponedjeljak, 29. prosinca u 20 sati
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Repušić, dirigent


Solisti:
Lucero Tena, kastanjete
Petrit Çeku, gitara
Sara Domjanić, violina
Marin Maras, violinaProgram:

Emmanuel ChabrierEspaña, orkestar

Jerónimo GiménezLa boda de Luis Alonso, za kastanjete i orkestar
Solistica: Lucero Tena

Pablo de SarasateNavarra op. 33, za dvije violine i orkestar
Solisti: Sara Domjanić i Marin Maras

Joaquín RodrigoConcierto de Aranjuez, za gitaru i orkestar
Solist: Petrit Çeku

Georges Bizet: Uvertira opere Carmen, za kastanjete i orkestar
Solistica: Lucero Tena

Maurice RavelBolero, orkestar

Pablo de SarasateDanza española, op. 22, br. 3 za violinu i orkestar
Solist: Marin Maras

Amadeo Vives: Fandango, iz zarzuele Doña Francisquita, za kastanjete i orkestar
Solistica: Lucero Tena

Pablo de Sarasate: Carmen fantazija, op. 25, na teme iz opere Carmen G. Bizeta za violinu i orkestar
Solistica: Sara Domjanić

Manuel de FallaDanza española br.1 iz opere La vida breve za kastanjete i orkestar
Solistica: Tena Lucero

Simfonijski orkestar HRT-a uveličao je proslavu Dana dvorane Lisinski koji se
tradicionalno obilježava 29. prosinca. Ove godine Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog slavi 41. rođendan, točnije navršava se četrdeset i jedna godina otkada je dvorana, danas vodeće mjesto kulturnog i javnog života Zagreba i Hrvatske, službeno otvorena. Kao istinski hram glazbe, tijekom protekla četiri desetljeća ugostila je najveće zvijezde svjetske i domaće klasične, jazz i zabavne glazbene scene. Svoje mjesto tu je našla i koncertna sezona Simfonijskog orkestra HRT-a - 'Majstorski ciklus' - a programska povezanost Dvorane s nizom kulturnih institucija, pa tako i s HRT-om, omogućava veliku raznolikost programa i projekata u kojima nerijetko sudjeluju upravo ansambli HRT-a.

Rođendan Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ove se godine slavio, među ostalim, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra zavidne međunarodne karijere Ivana Repušića, a pridružio im se niz glazbenika sjajnih međunarodnih karijera: Lucero Tena, kastanjete; Sara Domjanić, violina; Petrit Çeku, gitara te Marin Maras, violina.

Program posvećen španjolskom koloritu u kojem su brojni glazbenici našli svoje nadahnuće donio je niz vedrih, virtuoznih i prštavih izvođačkih kreacija, pa ne začuđuje da je zvijezda koncerta bila španjolska umjetnica na kastanjetama Lucero Tena, glazbenica izuzetne karijere za koju su pisali najveći skladatelji 20. stoljeća, među kojima i Joaquín Rodrigo! Njezin jedinstveni talent i briljantno vladanje kastanjetama čulo se u djelima Jerónima Giméneza, Georgesa Bizeta, Amadea Vivesa i Manuela de Falle. Kao istinski umjetnik gitare još jednom se pokazao Petrit Çeku, u Koncertu za gitaru i orkestar Joaquína Rodriga, a bravuroznom violinističkom repertoaru odazvali su se i mladi violinisti Marin Maras koji je prije samo mjesec dana nastupio kao solist u Majstorskom ciklusu, te Sara Domjanić, ovogodišnja predstavnica Hrvatske na natjecanju Eurovision Young Musicians.

Velik doprinos dali su i članovi Simfonijskog orkestra HRT-a koji su se pojedinačno osobito istakli u veličanstvenom Boleru Mauricea Ravela. Dakako nisu izostali ni dodaci; burnom pljesku publike u do posljednjeg mjesta ispunjenoj Dvorani, glazbenici su se odzvali Cachucha Galopom Johanna Straussa st. te Granadom Agustína Lare.