Koncert za EBU Jazz orkestra HRT-a uz Davora i Gorana Kajfeša

Srijeda, 4. veljače u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Davor Kajfeš, pijanist i skladatelj
Goran Kajfeš, truba

Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent

Davor Kajfeš, proslavljeni hrvatski pijanist i skladatelj, član Zagrebačkog jazz kvarteta (uz Boška Petrovića, Miljenka Prohasku i Silvija Glojnarića), već niz godina živi i radi u Švedskoj, a u listopadu 2014. navršava osamdeset godina. Na koncertu mu se pridružuje sin Goran, trubač impozantne karijere u skandinavskim razmjerima. Izvodit će dakako svoje skladbe, pri čemu im se u skladateljskom radu, kao aranžer pridružio Silvije Glojnarić.

Koncert je uvršten u jazz sezonu Europske radijske unije te će se za članice EBU-a, ali i na Trećem programu Hrvatskog radija emitirati 27. veljače od 22.30.


Davor Kajfeš (Zagreb, 1934.) glazbom se profesionalno bavi od 1957., a studij je završio 1964. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1958. do 1967. bio je član Plesnog orkestra Radiotelevizije Zagreb, a istodobno član i zatim umjetnički voditelj Zagrebačkog jazz kvarteta. S tim, najvažnijim sastavom u povijesti hrvatskoga jazza, snimio je niz ploča i nastupao u europskim zemljama, bivšem Sovjetskom Savezu i Americi. U to je doba postao prijatelj, a poslije i  dio obitelji slavnoga američkog jazz pijanista i skladatelja Johna Lewisa, vođe nekadašnjeg legendarnog Modern Jazz Quarteta, koji je odigrao važnu ulogu u njegovu poimanju glazbe. U čast svojem mentoru napisao je skladbu Hommage to John. Najvažnije nastupe imao je na Jazz festivalu u Montereyu s triom i BP Conventionom, te grupom Boška Petrovića. Uz mnogobrojne nastupe, snimao je za radio i ploče, te surađivao s uglednim svjetskim solistima jazza i bluesa, uz ostalo s Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Buckom Claytonom, Albertom Mangelsdorffom, Redom Mitchellom, Helen Humes, Big Joe Turnerom i T-Boneom Walkerom. Od 1967. živi u Švedskoj, gdje je surađivao s poznatim skandinavskim umjetnicima, primjerice sa Svendom Asmussenom i Alice Babs. Od 1967. do 1999. djelovao je u Stockholmu, gdje je predavao glazbu na Visokoj školi za ples i koreografiju. Osim toga, glazbeni je suradnik na satovima tehnike modernog plesa i jazza i u zajednici s plesačkim pedagozima predaje ritmiku, kompoziciju i improvizaciju. I dalje je povremeno aktivan kao predavač i glazbenik, te je posljednjih godina posebice aktivan u obrazovanju i prenošenju iskustava na mlađi naraštaj polaznika škola za suvremeni ples u Finskoj i Švedskoj. Osim kao sjajan pijanist, improvizator, Kajfeš je poznat i kao skladatelj, ne samo jazza, nego i filmske, te glazbe za suvremeni ples i jazz dance. Najvažnija su mu djela: Davor's Blues, Digression, Mrtve magle, Eftertanke, Arnold's Orbit, Arabesque, Ornaments i Boogie Balkanique, te Collision za koju je u Monaku dobio nagradu u kategoriji najbolje jazz teme. U svojim jazz djelima Kajfeš nerijetko iskazuje sklonost prema autorima klasične glazbe. Skladbu Arnold's Orbit napisao je nadahnut glazbom Arnolda Schönberga, dok je za album Dialogues with Scriabin snimio improvizacije na djela Aleksandra Skrjabina.

Rođen 1970. u Stockholmu, trubač i skladatelj Goran Kajfeš, sin našega proslavljenog klavirista Davora Kajfeša, koji godinama živi i djeluje u Švedskoj, zahvaljujući ocu od najranije je mladosti bio okružen glazbom. Od njega je naslijedio muzikalnost, a od podneblja u kojem živi pogled na jazz glazbu koji obuhvaća različite utjecaje. Trubu je počeo svirati kao desetogodišnjak, najprije se usredotočivši na klasičnu glazbu, a poslije i na jazz. Glazbu je studirao na konzervatorju Rhytmic Music u Kopenhagenu. Otvoren prema različitim stilovima, Goran Kajfeš surađuje s najpoznatijim skandinavskim glazbenicima poput Nilsa Pettera Molvaera i Buggea Wesseltofta, ali i drugima, primjerice sa Stingom, Lesterom Bowiem, Janet Jackson i Jimmyjem Cobbom. Jedan je od najuglednijih skandinavskih glazbenika, ne samo na području jazz glazbe, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja. Njegov projekt Headspin 2005. dobio je diskografsku nagradu Grammis (švedski Grammy) za najbolju jazz produkciju i otvorio mu put prema međunarodnom prepoznavanju. Dobitnik je i nagrade Nordic Music 2011. godine i to u konkurenciji s uglednim nordijskim glazbenicima, među kojima i poznatom pjevačicom Bjork. Zaslužio ju je, uz ostalo, zbog iznimno hvaljenog dvostrukog CD-a XY, ne samo zbog glazbe nego i dizajna knjižice koja sadrži umjetnička djela iznimne likovne vrijednosti. Goran Kajfeš je stalni član skupine Oddjob, a vodi i vlastite sastave, s kojima objavljuje albume za koje je zanimanje pokazala poznata izdavačka tvrtka EMI. Redovito nastupa na važnim svjetskim festivalima. Njegova glazba donosi bogatu mješavinu raznorodnih elemenata, spoj elektronike i akustike, različitih ritmičkih obrazaca, te jazza, fusiona, klasike, progresivnog rocka, popa i klupske glazbe.Osim kao sjajan trubač, Goran Kajfeš jednako je vrijedan skladatelj koji piše glazbu za jazz sastave, ali i za film, televiziju i plesne projekte.


Izravni prijenos na Trećem programu HR-a.

Ulaz slobodan uz najavu na telefon 060 506 606 (broj je aktivan tjedan dana uoči koncerta / cijena 3,49 kn/min za pozive iz fiksne mreže i 4,78 kn/min za pozive iz mobilnih mreža).