Sjajan spoj suprotnosti u ciklusu Kanconijer

Četvrtak, 15. siječnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Tomislav Fačini, dirigent
Salome Kammer, vokal

Paul Hindemith
Simfonijske metamorfoze 

Kurt WeillPet pjesama za glas i ansambl
Berlin im Licht
Bilbao-Song
Das Lied von der harten Nuss
Surabaya Johnny
Die Moritat von Mackie Messer

Arvo PärtTe Deum

Program posvećen 20. stoljeću, u drugom koncertu ovosezonskog ciklusa Kanconijer donio je spoj niza suprotnosti i raznolikosti. Sinoć, u četvrtak, 15. siječnja, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a udružili su se pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija te ugostili vrsnu interpretkinju suvremenog vokalnog izričaja – njemačku pjevačicu Salome Kammer.

Iako su djelovali otprilike u isto vrijeme, u međuratnoj Njemačkoj, te su obojica s početkom Drugog svjetskog rata karijere nastavili graditi u SAD-u, Paul Hindemith i Kurt Weill skladateljski su prilično različiti svjetovi. Sjajno je to dočarala promjena iz Hindemithovih Simfonijskih metamorfoza s početka programa, pisanih za veliki orkestar s odavanjem počasti njemačkoj glazbenoj tradiciji, prije svega kroz uporabu tema Carla Marie von Webera, u intimnije ozračje pjesama Kurta Weilla čiji je kazališni rad, osobito u suradnji s Bertoltom Brechtom, označio prekretnicu u opernim i kazališnim konvencijama. Jazz band na pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, sugestivno osvjetljenje, te osobito glumački i vokalno majstorsko tumačenje stihova pjesama koje su se kao plod pjesničko-skladateljske suradnje Bertolta  Brechta i Kurta Weilla, iz mjuzikla Happy End i Opere za tri groša profilirale u samostalne hitove, rezultirali su dugotrajnim, oduševljenim odobravanjem pjevačici Salome Kammer, maestru Fačiniju te dakako članovima Simfonijskog orkestra HRT-a.

Treći dio koncerta donio je još jedan izuzetan primjer glazbe 20. stoljeća –veličanstveni Te Deum Arva Pärta, pisan za tri zbora, preparirani klavir i vrpcu na kojoj je snimljen zvuk eolske harfe. Još jedan nekonvencionalan sastav, uklopljen u majstorski napisanu partituru koja jasno predstavlja rukopis jednog od najvećih skladatelja današnjice, pružio je mogućnost Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a iskazivanje svestranosti u tumačenju raznolikog repertoara.

Sljedeći koncert u ciklusu Kanconijer na rasporedu je 12. veljače; Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnat će maestro Tonči Bilić, solisti su Dubravka Šeparović Mušović, alt, Mark Milhofer, tenor te Marko Mimica, bas-bariton, a na programu je dramatska simfonija Romeo i Julija Hectora Berlioza.

Snimku koncerta uz razgovore s izvođačima poslušajte na http://radio.hrt.hr/aod/koncert-kanconijer-so-i-zbora-hrt-a/96941/