"Romeo i Julija" uoči Valentinova u ciklusu Kanconijer

Četvrtak, 12. veljače u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Stephan Tetzlaff, dirigent

Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran
Mark Milhofer, tenor
Marko Mimica, bas-bariton

Hector Berlioz: Romeo i Julija, dramatska simfonija


Uoči Valentinova, najslavniju ljubavnu priču – Shakespeareove Romea i Juliju“ – doživite u osebujnoj viziji Hectora Berlioza, kao dramatsku simfoniju za soliste, zbor i orkestar. U ciklusu Kanconijer, solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom gosta iz Njemačke, maestra Stephana Tetzlaffa, predstavljaju prvu hrvatsku cjelovitu izvedbu djela koje je nakon praizvedbe u Parizu 1839. izazvalo prilične kontroverze.

Dojam koji je na Berlioza ostavila engleska glumica Harriet Smithson tumačeći ulogu Julije 1827. u Parizu bio je nezaboravan: zaljubljeni skladatelj čekao je čak šest godina do upoznavanja sa ženom koja će mu ubrzo postati i suprugom, pretočivši svoje osjećaje 1839. u svoje najsveobuhvatnije i programski najrazrađenije djelo – dramatsku simfoniju „Romeo i Julija“. Podnaslovom 'dramatska simfonija' zadržao je bliskost simfonijskom konceptu, izražavajući glavninu dramatike ljubavne priče instrumentalnom glazbom, dajući glasovima opisni i narativni značaj, približivši tako simfonijske dosege opernima.

„Uzvišenost te ljubavi čini njezin opis tako opasnim za skladatelja da svojoj imaginaciji mora dopustiti slobodu koju bi mu doslovna značenja pjevane riječi uskratila. Stoga nalazi utočište u instrumentalnom jeziku, jeziku koji je bogatiji, raznolikiji, manje konačan, i kroz svoju nepreciznost neusporedivo moćniji u ovakvim situacijama“, pojasnio je u predgovoru partituri.

U kreaciji Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Stephana Tetzlaffa koji u Zagreb stiže kao dugogodišnji Generalmusikdirektor Općinskog kazališta u Bremerhavenu, solističke dionice povjerene su prvakinji opere HNK-a u Zagrebu, mezzosopranistici Dubravki Šeparović Mušović, traženom britanskom tenoru Marku Milhoferu te mladom članu solističkog ansambla Deutsche Oper Berlin, bas-baritonu Marku Mimici.

Izravni prijenos koncerta na HR3.

Cijena ulaznica: 40 i 60 kn.