Dugotrajan pljesak maestru Ebihari, Javoru Bračiću i Imriju Talgamu

Četvrtak, 22. siječnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Simfonijski orkestar HRT-a
Hikaru Ebihara, dirigent
Javor Bračić, klavir
Imri Talgam, klavir 

Dmitrij Šostakovič: 
Suite for Variety Stage Orchestra
Boris PapandopuloPop koncert za dva klavira i orkestar  
Antonín Dvořák9. simfonija u e-molu, „Iz novoga svijeta“, op. 95

Simfonijski orkestar HRT-a je na četvrtom ovosezonskom koncertu u Majstorskom ciklusu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, nastupio pod ravnanjem gosta iz Japana, maestra Hikarua Ebihare, uz dva iznimna solista, mlade pijaniste Javora Bračića i Imrija Talgama.

Hikaru Ebihara poznat je zagrebačkoj publici još od 2007. kada je osvojio treću nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić, a 2012. je nastupio u Studiju Bajsić i u Majstorskom ciklusu. Već tada je osvojio i članove Simfonijskog orkestra HRT-a i publiku, a obostrano oduševljenje očitovalo se ponovno i sinoć, već nakon prve točke programa – Suite za varijetetski orkestar Dmitrija Šostakoviča. Partitura, obogaćena kvartetom saksofona, harmonikom, gitarom i drugim instrumentima, pokazala je skladateljevu dosjetljivost u orkestriranju tzv. lakšeg glazbenog žanra, što uostalom dokazuje i popularnost pojedinih stavaka, poput Valcera 2.

Središnja točka programa bio je Pop-koncert za dva klavira i orkestar koji je pak pokazao bogatstvo invencije jednog od najsvestranijih hrvatskih skladatelja, Borisa Papandopula. Partitura nastala 1974. koja sjedinjuje razne glazbene asocijacije, pisana je za osebujan orkestralni sastav te dva solista na klavirima; zahtjevnu ulogu interpretacije takve posebne zvukovnosti prihvatili su mladi pijanisti s njujorškom adresom: Zagrepčanin Javor Bračić, školovan, osim u rodnom gradu i u Salzburgu i New Yorku gdje danas živi i gdje primjerice kritičari hvale njegovu „duboku i iskrenu muzikalnost te izvrsnu tehniku“, te Izraelac Imri Talgam, koji također gradi uspješnu karijeru u SAD-u zaslužujući pohvalne kritike. Svakako su ih zaslužili i za sinoćnju suradnju sa Simfonijskom orkestrom HRT-a i maestrom Hikaruom Ebiharom, odgovorivši na dugotrajan pljesak Valcerom za klavir četveroručno Johannesa Brahmsa.

Završnica koncerta bila je rezervirana za glasovitu 9. simfoniju u e-molu „Iz novoga svijeta“ Antonína Dvořáka koja  je okupila veliki sastav Simfonijskog orkestra HRT-a. Vodstvo maestra Hikarua Ebihare i ovaj se put pokazalo punim senzibiliteta za raskoš skladateljevih zamisli, na zadovoljstvo brojne publike u Dvorani Lisinski.

Snimku koncerta možete poslušati na http://radio.hrt.hr/aod/kdvl-snimka-izravnog-prijenosa-koncerta/97898/