„Bjelinski dirigira Bjelinskog“ otvorio novi ciklus „Bajsić u 8“

Četvrtak, 29. siječnja u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Simfonijski orkestar HRT-a
Alan Bjelinski, dirigent
Ivana Garaj Korpar, sopran
Lovro Merčep
, saksofon

Bruno Bjelinski: Plaisanteries, za gudače 
Bruno Bjelinski: Candomblé, ciklus pjesama za sopran i komorni orkestar
Bruno Bjelinski: Sinfonietta za saksofon, udaraljke i gudače
Bruno Bjelinski: Divertimento za orkestar

Novi koncertni ciklusBajsić u 8započet je u Studiju Zvonimir Bajsić na HRT-u posvetom Bruni Bjelinskom. Programom Bjelinski dirigira Bjelinskog ravnao je Alan Bjelinski, a uz Simfonijski orkestar HRT-a, kao solisti, nastupili su saksofonist Lovro Merčep te sopranistica Ivana Garaj Korpar.

Autor jednog od najopsežnijih i po zastupljenosti žanrova najraznolikijih opusa u hrvatskoj glazbi, svoju vedrinu, entuzijazam, znatiželju i duhovitost po čemu ga mnogi pamte, pretočio je i u svoju glazbu. Moglo se to vidjeti i u četiri sinoć izvedene skladbe: Plaisanteries – Šest invencija za gudače, Candomblé, ciklus pjesama za sopran i komorni orkestar nadahnut folklorom Brazila, Sinfonietta za saksofon, udaraljke i gudače, te Divertimento za orkestar.

Vedrina Bjelinskijeve glazbe prenijela se i na protagoniste koncerta, a ozračju je posebno doprinijela intimna dimenzija, obiteljski krug samog skladatelja – vodstvo njegova sina Alana Bjelinskog te prisustvo u publici skladateljeve udovice Ljerke Pleslić Bjelinski. U razgovoru s urednicom i voditeljicom u Studiju Bajsić Ivom Lovrec Štefanović, što su u izravnom prijenosu mogli pratiti i slušatelji Trećeg programa Hrvatskoga radija, i sami su potvrdili koliko im ovakvo oživljavanje opusa Brune Bjelinskog znači, otkrivši i poneki zanimljiv detalj iz suživota s velikim skladateljem.

Također, zahvaljujući specifičnom formatu koncerata ciklusa Bajsić u 8, uz razgovore u studiju, publika je mogla čuti i dojmove solista: sopranistice Ivane Garaj Korpar, ujedno solistice Zbora HRT-a kojoj su upravo Ljerka Pleslić Bjelinski i Alan Bjelinski bili idealni mentori za tumačenje ciklusa Candomblé, te Lovre Merčepa, saksofonista i člana još jedne glazbeničke obitelji, koji se trenutačno usavršava na Konzervatoriju u Amsterdamu.

Sljedeći koncert ciklusa Bajsić 8 na rasporedu je 12. ožujka, s programom naslovljenim Baroque Revisited.

Snimku izravnog radijskog prijenosa koncerta poslušajte na http://radio.hrt.hr/aod/bajsic-u-8-bjelinski-dirigira-bjelinskog/97587/