Maestro Vladimir Kranjčević predvodio program u sjećanje na Milana Horvata

Četvrtak, 5. veljače u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Vladimir Kranjčević, dirigent
Dubravka Tomšič Srebotnjak, klavir
Zborovi Izvor, Concordia discors, Josip Kaplan 
(finalisti prve sezone Do posljednjeg zbora)

Božidar KuncSvečana uvertira
Ludwig van Beethoven3. koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 37
Boris PapandopuloSinfonia brevis
Johannes BrahmsNänie, za zbor i orkestar, op. 82 


Simfonijski orkestar HRT-a u Majstorskom ciklusu ugostio je legendarnu pijanisticu Dubravku Tomšič Srebotnjak, predstavio dvije novootkrivene partiture hrvatskih skladatelja Božidara Kunca i Borisa Papandopula, te ostvario suradnju s čak tri zbora, pobjednika prve sezone TV showa Do posljednjeg zbora – sve to pod vodstvom maestra Vladimira Kranjčevića i u spomen na nekadašnjeg šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a - maestra Milana Horvata (1919. – 2014.)

Maestro Kranjčević, koji u svojoj izuzetno bogatoj karijeri i sam bilježi mjesto
šefa-dirigenta Simfoničara (1983. – 1988.) i danas redovito surađuje s njima, a o uspjehu zajedničkih nastupa posvjedočio je i sinoćnji program koji je otvorila Svečana uvertira Božidara Kunca koju je davne 1951. godine u HGZ-u praizveo tadašnji Simfonijski orkestar Radio-Zagreba i to pod ravnanjem Milana Horvata.S maestrom Horvatom sjajne suradnje ostvarila je i Dubravka Tomšič Srebotnjak, pijanistica koja uživa „neku vrstu kultnog statusa među pijanofilima“ (Gramophone) i koja i danas potvrđuje status zvijezde svjetskog pijanizma. Pred zagrebačkom publikom nastupila je nakon niza godina izvevši glasoviti Treći koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 37 Ludwiga van Beethovena. Na gromoglasan i dugotrajan pljesak brojne publike, pijanistica se odazvala ponavljanjem cijelog trećeg stavka Koncerta!

Drugi dio programa otvorila je novootkrivena Sinfonia brevis jednog od najvećih hrvatskih skladatelja – Borisa Papandopula. Djelo pronađeno zahvaljujući nastojanjima muzikologa Davora Merkaša, čija je  partitura objavljena prošle godine u izdanju MIC-a, još jednom je pokazalo Papandopulovu izuzetnu invenciju i majstorsko baratanje orkestracijom.

Rijetko izvođeno djelo iz opusa Johannesa Brahmsa, tužaljka Nänie, op. 82 na stihove Friedricha Schillera, sinoć je možda doživjelo svoju hrvatsku praizvedbu. Pisano za zbor i orkestar, djelo predstavlja tužaljku nad ljepotom koja, poput svega, umire. Izvedba zborske dionice bila je povjerena trima zborovima koji su se u prvoj sezoni HRT-ova showa Do posljednjeg zbora, kada je u žiriju bio upravo maestro Kranjčević, pokazali kao najbolji: Concordia discors, Josip Kaplan i Izvor.

Snimku koncerta poslušajte na:

http://radio.hrt.hr/slusaonica/?q=majstorski