Šef-dirigent

Andreas Marinello (Bolzano, Italija, 1983.), na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu i na Glazbenoj akademiji u Kölnu studirao je jazz saksofon i jazz kompoziciju, a na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču studirao je klasični saksofon. Godine 2011. u Grazu je stekao naslov magistra umjetnosti. Pohađao je radionice i usavršavao se kod Miguela Zenona, Donnya McCaslina, Dicka Oattsa, Rosaria Giuliania, Davea Liebmana, Maurizia Giammarca, Boba Mintzera, Boba Brookmeyera i drugih. Od 2005. bio je prvi alt saksofonist HGM Jazz Orkestra Zagreb s kojim je, uz brojne koncerte, ostvario i četiri nosača zvuka. Od 2013. djeluje kao saksofonist i u Jazz orkestru HRT-a, u kojem, od sezone 2015./2016. stupa na mjesto šefa-dirigenta.

Kao dirigent, osim uz Jazz orkestar HRT-a, nastupao je i uz HGM Jazz orkestar Zagreb, HGM A Band i Vienna-Graz Composers Orchestra. Kao saksofonist nastupao je na mnogim europskim i svjetskim festivalima i pozornicama među kojima su North Sea Jazz u Nizozemskoj, Ankara Music Festival u Turskoj, Prague Jazz u Češkoj, Roma-Villa Celimontana u Italiji, Euro-Med Music Expo na Cipru, Porgy & Bess, Kammerlichtspiele Klagenfurt, Most & Jazz Fehring u Austriji, Cankarjev Dom u Ljubljani, Celje Jazz, Lent Maribor u Sloveniji, te Jazz is Back, Jazz.hr Spring Festival, Last Minute Jazz Fest Bale u Hrvatskoj. Na koncertima, kao i na snimanjima za radio i televiziju, bilježi suradnje s istaknutim jazz glazbenicima: Dave Liebman, Donny McCaslin, Bob Brookmeyer, Peter Erskine, Jojo Mayer, Randy Brecker i Zagrebačka filharmonija, Wolfgang Puschnig, Gerald Preinfalk, John Hollenbeck, Jim McNeely, Toshiko Akiyoshi, Don Menza, Mark Feldman, Pete McGuinness, John Riley, Deborah Brown, Deborah Carter, Luis Bonilla, Dena DeRose, Lasse Lindgren.

Djeluje i kao skladatelj te aranžer surađujući s brojnim sastavima u Hrvatskoj i inozemstvu; njegove skladbe i obrade izvedene su u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Jordanu, Sloveniji te na Cipru.