Spoj književnosti i glazbe u tumačenju vrsnih solista u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 5. ožujka u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Mladen Tarbuk, dirigent 
Jakob Kullberg, violončelo
Krešimir Petar Pustički, viola

Petar Iljič Čajkovski
: Simfonijska fantazija Oluja, op. 18
Srđan DedićSimfonijski stavak
Richard StraussDon Quixote, za violončelo i orkestar, op. 35

Publika Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a, mogla je čuti skladbe nadahnute književnošću pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka, uz soliste – Jakoba Kullberga na violončelu i Krešimira Petra Pustičkog na violi.

Maestro Tarbuk preuzeo je vodstvo programa sazdanog od djela Petra Iljiča Čajkovskog, Srđana Dedića i Richarda Straussa. Program je otvorila Simfonijska fantazija „Oluja“, op. 18 koju je 1873. Čajkovski skladao prema Shakespeareovoj Oluji, stvorivši djelo  prepuno poetskih aluzija. Slijedila je jedna od najuspješnijih skladbi suvremenog hrvatskog stvaralaštva- Simfonijski stavak Srđana Dedića, nastao 2010. Zagrebačka filharmonija bila je naručitelj te ga i praizvela sljedeće godine, a 2012. djelo je izvela i Briselska filharmonija na Svjetskim danima glazbe u Gentu u Belgiji. Bogato korištenje orkestralnih snaga, skladatelj je nadopunio i ugledanjem na svojega prvog profesora kompozicije, Stanka Horvata, te mu i odao posvetu naslovivši djelo po uzoru na jedno od Horvatovih ranih ostvarenja.

Drugi dio koncerta zauzeo je Don Quixote Richarda Straussa, punoga naslova Fantastične varijacije na temu viteškog značaja, za violončelo i orkestar, op. 35. Kao solist na violončelu nastupio je cijenjeni danski glazbenik Jakob Kullberg, koji se, među ostalim, školovao i kod Valtera Dešpalja. O njegovim uspjesima dovoljno govori činjenica da već ima isplanirane suradnje s Bergenskom filharmonijom i Filharmonijom BBC-a u sezoni 2016./2017. U Majstorskom ciklusu, osim sa Simfonijskim orkestrom HRT-a i maestrom Tarbukom, udružio se i s violistom Krešimirom Petrom Pustičkim, redovitim suradnikom Simfoničara na mjestu vođe dionice viola, u solističkom tumačenju avantura Don Quixotea u jedinstveno koncipiranoj Straussovoj simfonijskoj pjesmi.

Sljedeći koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu, na rasporedu je u četvrtak, 19. ožujka, pod ravnanjem maestra Aleksandra Kalajdžića, uz solista, hornista Radovana Vlatkovića.

Snimku koncerta / izravnog radijskog prijenosa poslušajte ovdje.