Radovan Vlatković oduševio u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 19. ožujka u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 

Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Kalajdžić, dirigent
Radovan Vlatković, rog

Program:
Maurice Ravel: Le tombeau de Couperin, suita za orkestar
Igor Kuljerić: 
Koncert za rog i orkestar
Johannes Brahms: 4. simfonija u e-molu, op. 98


Simfonijski orkestar HRT-a, nastupio je pod vodstvom maestra Aleksandra Kalajdžića, a uloga solista pripala je jednom od najistaknutijih svjetskih hornista – Radovanu Vlatkoviću.

Maestro Kalajdžić u Majstorski je ciklus stigao iz njemačkog grada Bielefelda gdje već niz godina kao glazbeni direktor predvodi tamošnji teatar, te djeluje kao ravnatelj Bielefeldske filharmonije. Uvijek rado viđen gost na pozornicama rodnog grada, ovaj put je Simfoničare te dakako publiku u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, poveo kroz program koji je okupio glazbu Mauricea Ravela, Igora Kuljerića i Johannesa Brahmsa.

Nakon suite Couperinov grob koju je Maurice Ravel izvorno napisao za klavir te potom sam orkestrirao četiri stavka (upravo se za tu, izvorno Ravelovu verziju odlučio maestro Kalajdžić) i u kojoj su, uz gudački ansambl, zablistali solisti-puhači Simfonijskog orkestra HRT-a, na pozornicu je izašla zvijezda večeri – Radovan Vlatković. S koliko majstorstva barata svojim instrumentom pokazao je u Koncertu za rog i gudače Igora Kuljerića, djelu nastalome 1967. koje će uskoro, uz ostala relevantna ostvarenja hrvatskih skladatelja za rog i orkestar, zabilježiti upravo Radovan Vlatković i Simfonijski orkestar HRT-a. Briljantnost svoje tehnike i umijeća, Radovan Vlatković pokazao je i odazivom na bis, odsviravši Međuzvjezdani zov iz ciklusa Od kanjona do zvijezda Oliviera Messiaena.

Drugi dio koncerta pripao je Johannesu Brahmsu i njegovoj veličanstvenoj 4. simfoniji u e-molu, op. 98 koja je okupila veliki sastav Simfonijskog orkestra HRT-a. Riječ je ujedno o posljednjem simfonijskom ostvarenju majstora u kojem je svojim kompleksnim jezikom sjedinio tradicionalne polifone tehnike, čistoću oblika i romantičarsku ekspresiju.

Snimku koncerta i izravnog radijskog prijenosa poslušajte ovdje.

Sljedeći koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu, na rasporedu je u četvrtak, 2. travnja, pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića, uz solisticu, sopranisticu Ivanu Lazar.