Zbor HRT-a izveo "Muku" Borisa Papandopula

Utorak, 24. ožujka u 20 sati
Crkva sv. Blaža

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Stjepan Franetović, tenor
Ivo Gamulin Gianni, tenor
Ante Jerkunica, bas

Program:
Boris PapandopuloMuka Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu), za soliste i muški zbor


Zbor HRT-a pod ravnanjem šefa-dirigenta Tončija Bilića, u zagrebačkoj je crkvi sv. Blaža održao korizmeni koncert kao zajedničku suradnju ciklusa Sfumato i 24. svečanosti Pasionske baštine. Pred brojnom publikom i uzvanicima, Zbor HRT-a, devet godina nakon izvedbe u Muzeju Mimara, izveo je Muku Gospodina našega Isukrsta (po Ivanu) Borisa Papandopula.

Riječ je o oratoriju za soliste i muški zbor a cappella koji je Boris Papandopulo napisao 1936. na poticaj članova i prijatelja Splitskog muzičkog društva čiji je tada bio dirigent. Iste godine, na Cvjetnicu, u Splitu, djelo se i praizvelo, a Splitsko muzičko društvo nastavilo ga je izvoditi te, sljedeće i 1938. godine širom zemlje i u inozemstvu. Sklad umjetničkog i tradicijskog, nadahnuća koje je autor pronašao u crkvenom pučkom pjevanju i njegova stapanja s principima takvog pjevanja i religioznošću koja iz njega izvire, bili su svojevrsna senzacija koja nije zamrla do danas. Zbor HRT-a odavno je uvrstio to remek-djelo hrvatskog zborskog stvaralaštva na svoj repertoar, a sada ga je izveo uz istu solističku podjelu kao i 2006. godine: tenor Stjepan Franetović kao Evanđelist, tenor Ivo Gamulin Gianni kao Isus te bas Ante Jerkunica kao Pilat. Manje solističke uloge podijelili su bariton Matija Meić, sopranistica Monika Cerovčec, tenor Andro Bojanić i bariton Miroslav Živković.

Solisti i muški zbor HRT-a te maestro Tonči Bilić nadahnutom izvedbom podsjetili su još jednom na jedan od najljepših primjera preplitanja pučke crkvene tradicije i autorskog rukopisa. Upravo ovih dana, u crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Lučkom u Zagrebu, djelo se i snima, te će se uskoro naći objavljeno na CD-u.


Snimku izravnog radijskog prijenosa sinoćnjeg koncerta poslušajte na http://radio.hrt.hr/slusaonica.