Ozareno muziciranje Simfonijskog orkestra HRT-a i Enrica Dinda

Četvrtak, 26. veljače 2015. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Pavel Berman, violina

Wolfgang Amadeus MozartKoncert za violinu i orkestar u A-duru, KV 219
Franjo KrežmaRêverie (Noćni čar), za violinu i orkestar
Franz Schubert9. simfonija u C-duru, „Velika“

Simfonijski orkestar HRT-a nastupio je pod ravnanjem  novoizabranog šef-dirigenta Enrica Dinda koji službeno preuzima ovu ulogu u rujnu 2015.

Potpun umjetnik i oblikovan glazbenik, tako je talijanskom glazbeniku komplimentirao veliki ruski violončelistMstislav Rostropovič, a Simfonijski orkestar HRT-a podario mu je gotovo apsolutnu podršku prilikom izbora svog šef-dirigenta. Koliko je ona zaslužena, potvrdio je sinoćnji koncert.

Solist na ovom koncertu bio je glasoviti violinist Pavel Berman. U njegovoj iznimno suptilnoj interpretaciji uz orkestar koji ga je pratio u najboljoj maniri komornog muziciranja, čuli smo Koncert za violinu i orkestar u A-duru, KV 210 Wolfganga Amadeusa. Uz Mozartov Koncert, Berman je izveo skladbu Reverie (Noćni čar) za violinu i orkestar Franje Krežme, hrvatskog violinista i skladatelja iz 19. stoljeća, jednog od najvećih talenata svoga doba koji je preminuo u dobi od samo 19 godina. 

Nastup u Majstorskom ciklusu Berman je okrunio izvedbom Sarabande iz Bachove Partite za violinu solo. Instrument na kojoj Berman svira i koja je nadnaravnom zvučnom ljepotom okupala Lisinski, Stradivarijeva je violina na kojoj je za života koncertirao legendarni David Ojstrah.

U drugom dijelu, na programu je bila  9. simfonija u C-duru Franza Schuberta koja nosi naslov Velika zbog duljine, brojnosti i razvedenosti tematskih misli. Gotovo sat vremena glazbe zahtjevno je samo odsvirati, a pogotovo učiniti to kao što su učinili Simfoničari pod ravnanjem Enrica Dinda: koncentrirano, precizno, dinamički i koloristički iznijansirano, a  sve povezano jednom niti koja cjelinu drži na okupu.