Vrhunska svirka Alana Broadbenta i Jazz orkestra HRT-a

Subota, 28. ožujka u 20 sati
Mala dvorana Vatroslava Lisinskog

Festival Jazz.hr / proljeće

Alan Broadbent, pijanist, autor (Novi Zeland / SAD)
Jazz orkestar HRT-a


Saša Nestorović, dirigent

Jazz orkestar HRT-a nastupio je na festivalu Jazz.hr / proljeće u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog uz jednog od najcjenjenijih jazz pijanista današnjice – Alana Broadbenta. U programu koji je predvodio Saša Nestorović, Alan Broadbent predstavio se kao pijanist, skladatelj i aranžer. Znakovito je da je prvotno bilo zamišljeno da i dirigira Jazz orkestrom HRT-a, no nakon prvih probi, uvjerivši se u sjajnu pripremljenost našeg orkestra, vodstvo je prepustio Sašei Nestoroviću!

Za ovu prvu suradnju, Alan Broadbent izabrao je djela iz raznih razdoblja svoje karijere; od početaka kada je s rodnog Novog Zelanda krenuo na studij na Berklee College od Music u Bostonu do nadahnuća suradnjama s ostalim velikanima jazza poput Charliea Hadena ili Woodya Hermana. Beetween the Lines, The Long Goodbye, Love in Silent Amber, The Long White Cloud, Chris Craft, Journey Home, Mendocino Nights, Woody' n' Me te Sonny' s Step skladbe su koje je publika u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog mogla čuti u sjajnim aranžmanima i nadahnutoj svirci njihovog autora i članova Jazz orkestra HRT-a. Za dodatak su odabrali America the Beautiful, po kojoj je i nazvan album s kojeg potječe većina skladbi na programu. Riječ je o posljednjem albumu Alana Broadbenta, snimljenom uz NDR Bigband, objavljen u travnju 2014. i  nominiran za nagradu ECHO JAZZ 2015 (pandan  Grammyju za Njemačku, Švicarsku i Austriju) u kategoriji najboljeg big band albuma. Uz to, ugledni američki časopis JazzTimes proglasio ga je jednim od najboljih albuma u prošloj godini. O aranžerskom segmentu svojeg stvaralaštva Broadbent je rekao: “Kroz aranžmane prenosim poruku i osjećaje. Tako nekome mogu pomoći da dublje proživi pjesmu. Važno mi je da i na taj način mogu komunicirati. To donosi izlječenje.”

Zahvaljujući festivalu Jazz.hr / proljeće i hrvatska je publika imala prigodu uvjeriti se u majstorstvo Alana Broadbenta, glazbenika koji uživa neosporan ugled među ljubiteljima jazza i kritičarima, ali i kolegama glazbenicima. Dobitnik brojnih priznanja i nagrada, školovan na području klasične i jazz glazbe, ostvaruje suradnje s legendarnim jazzistima kao što su Chet Baker, Lee Konitz, Sheila Jordan i Bud Shank. Kao član skupine Charlie Haden Quartet West koja je godinama proglašavana najboljim svjetskim jazz sastavom, stekao je svjetsku slavu. Upravo ga je kontrabasist Charlie Haden opisao kao jednog od najoriginalnijih improvizatora u svijetu jazza. 

Snimku koncerta poslušajte na Trećem programu Hrvatskoga radija 24. lipnja u 20 sati.