Zbor HRT-a na komemoraciji u Jasenovcu: Kolo bola

Nedjelja, 26. travnja u 11 sati
Spomen područje Jasenovac

Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Himna Repulike Hrvatske
Josip Štolcer Slavenski:
Voda zvira
Stanko Horvat:
Kolo bola

Zbor HRT-a
pod ravnanjem maestra Tončija Bilića pridružio se svečanoj komemoraciji - obilježavanju 70. godišnjice proboja iz logora u Jasenovcu. Uz himnu Lijepa naša, i antologijski zbor Voda zvira Josipa Štolcera Slavenskog, Zbor HRT-a izveo je i Kolo bola Stanka Horvata. Pogledajte izvedbu:

Djelo pisano za mješoviti zbor, nastalo je na stihove istoimene pjesme iz zbirke Kameni spavač Maka Dizdara, pjesnika koji se uvelike nadahnjivao napisima sa stećaka u Bosni i Hercegovini. „Satima sam stajao pred stećcima nekropola ove zemlje, smještenima pod noge starih šuma. S kamenih gromada ulazili su u mene raznoliki simboli sunca, isprepletenog bilja i ispruženih ljudskih ruku. Noću sam opkoljen zapisima s margina starih knjiga čiji redovi vrište upitnicima apokalipse“, svojedobno je svoju poeziju pojasnio Mak Dizdar. Njegovo nadahnuće podijelio je Stanko Horvat, stvorivši snažnu simboliku boli, zvukom osobnu i suvremenu kreaciju, istovremeno čvrsto povezanu s podnebljem i tradicijom. Ono što je uspjelo Maku Dizdaru poezijom „što uspjeva samo rijetkima, da uspostave pravu, nenasilnu vezu s tradicijom, da obnove stari jezik pronašavši u njemu potpuno suvremene vrijednosti, da na sazdržajnu suštinu srednjovjekovnih zapisa nadograde misao i osjećaje današnjeg čovjeka“ (Meša Selimović), uspjelo je i Stanku Horvatu dodatnom dimenzijom zvučne oplemenjenosti.

Kolo bola praizveo je Mješoviti zbor Studentskog kulturno-umjetničkog društva Ivan Goran Kovačić 1977. godine na otvorenju 9. Muzičkog biennala Zagreb.