Simfoničari nastupili uz Ivu Pogorelića

Simfonijski orkestar HRT-a
Ivan Repušić, dirigent
Ivo  Pogorelić, klavir

Ludwig van Beethoven: Uvertira Coriolan, op. 62
Robert Schumann: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op. 54
Johannes Brahms: Druga simfonija u D-duru, op. 73

Simfonijski orkestar HRT-a nastupio je u uglednom ciklusu Lisinski subotom uz jednog od najvećih pijanista današnjice – Ivu Pogorelića. Da je riječ o istinskoj zvijezdi potvrdila je i prepuna dvorana Lisinski. Program je predvodio maestro Ivan Repušić koji je plodnu karijeru nakon Hrvatske, nastavio graditi u Njemačkoj. Simfoničari su Ivu Pogorelića pratili u izvedbi jedinog dovršenog Koncerta za klavir i orkestar Roberta Schumanna, ostvarivši skladnu pratnju Pogorelićevu osebujnom, no svakako upečatljivom tumačenju solističke dionice.

Koncert je otvorila uvertira Coriolan Ludwiga van Beethovena, energično i dramatično djelo nastalo za istoimenu dramu skladateljeva prijatelja Heinricha Josepha von Collina, dok je drugi dio pripao Drugoj simfoniji u D-duru Johannesa Brahmsa, koja zbog vedrine koju narušavaju suptilne naznake turobnosti zauzima posebno mjesto u skladateljevu opusu.

Iako je istinska zvijezda koncerta bio dakako Ivo Pogorelić, Simfonijski orkestar HRT-a pod sigurnim vodstvom maestra Repušića energičnom i angažiranom izvedbom zaslužio je jednako gromoglasno odobravanje prisutnih.