Jazz orkestar HRT-a predstavio nove skladbe

Srijeda, 6. svibnja u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Na pretposljednjem ovosezonskom koncertu Jazz orkestra HRT-a u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, predstavljene su nove skladbe nastale zahvaljujući natječaju koji Orkestar raspisuje već niz sezona. Orkestar je predvodio Andreas Marinello.

Ove godine, za izvedbu je izabrano jedanaest skladbi koje svjedoče o raznolikosti inspiracija, stilova i pristupa, pri čemu ne nedostaje ni iznenađenja. Natječaj koji je prilika mlađim autorima za plasman skladbi na koncertni podij u izvedbi orkestra u kojem djeluju neki od najuglednijih domaćih jazz glazbenika, jednako je poticajan i za već prokušane i Orkestru poznate skladatelje i aranžere za čiji skladateljski jezik velike zasluge ima upravo navedeni ansambl.

Među veteranima kojima je zvuk Jazz orkestra HRT-a i više nego dobro poznat, bio je i ove godine Silvije Glojnarić, koji je, provevši niz godina kao vođa orkestra, svojim izričajem znatno utjecao na njegov zvuk. Ovom prigodom predstavio je skladbu Big Dig, a još jedan autor, niz godina prisutan na našoj jazz sceni, pa i na programima Jazz orkestra HRT-a – Krešimir Herceg - predstavio je skladbu Brick' s Herd.

Velika dobrobit Jazz orkestra HRT-a su i autorski potencijali samih članova, čije se skladbe redovito nalaze na programima, poput Davora Križića koji je, u aranžmanu Luke Žužića, predstavio intimnu Watz through the Night, Mire Kadoića s Dark Energy i Joea Kaplowitza s ritamski kompleksnom Missing Time.

U srednjoj i mlađoj generaciji skladatelja na našoj jazz sceni, skladbama su se na natječaju istakli gitarist Zoran Majstorović (Dear Kenny), saksofonisti Ivan Bonačić (Vague Truth) i Uglješa Novaković (Mrs. No Name), skladatelj i pijanist Ivan Božičević (Bulbul Blues) te Davor Doležal (Zaveslaj). Izazovu s odazvao i brazilsko-austrijski glazbenik Emiliano Sampaio napisavši skladbu Solo for Zagreb.

Koncert se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na HR3, a snimku možete poslušati ovdje.


Silvije Glojnarić: Big Dig
Ivan Božičević: Bulbul Blues
Krešimir Herceg / obr. Reinhard Sumerer: Brick's Herd
Zoran  Majstorović: Dear Kenny
Ivan Bonačić: Vague Truth
Emiliano Sampaio: Solo For Zagreb
Joe Kaplowitz: Missing Time
Miro Kadoić: Dark Energy
Davor Križić / obr. Luka Žužić: Waltz Through The Night
Davor Doležal: Zaveslaj
Uglješa Novaković: Mrs. No Name