Oduševljenje majstorstvom Håkana Hardenbergera u Majstorskom ciklusu

Četvrtak, 28. svibnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Clemens Schuldt, dirigent
Håkan Hardenberger, truba

Program:
Josip Mandić: Noćno lutanje
Bernd Alois Zimmermann: Nobody Knows de Trouble I see, koncert za trubu i orkestar
Dmitrij Šostakovič: 9. simfonija u Es-duru, op. 70

Na pretposljednjem koncertu Majstorskog ciklusa u ovoj sezoni, Simfonijski orkestar HRT-a, nastupio je pod vodstvom maestra Clemensa Schuldta, a uloga solista pripala je jednom od najistaknutijih svjetskih trubača – Håkanu Hardenbergeru.

Clemens Schuldt u Majstorski je ciklus stigao iz Njemačke, kao jedan od najzanimljivijih mladih dirigenata današnjice koji već bilježi suradnje s Njemačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Zapadnonjemačkog radija, Bamberškim simfoničarima, Londonskim simfonijskim orkestrom…, te asistencije Sir Colinu Davisu, Valeriju Gergijevu i Sir Simonu Rattleu. Sa Simfonijskim orkestrom HRT-a sinoć je ostvario prvu suradnju, predvodeći program koji je združio glazbu Josipa Mandića, Bernda Aloisa Zimmermanna i Dmitrija Šostakoviča.

Nakon niza desetljeća, ponovno je revitalizirano djelo danas gotovo zaboravljenog hrvatskog skladatelja Josipa Mandića – skladba Noćno lutanje. Riječ je o djelu koje na svoj repertoar uvrstile i Češka filharmonija i Praški radijski orkestar, a praizvedeno je, u cjelovitoj verziji od šest stavaka, 1932. u Pragu. Kao podsjetnik na mjesto Josipa Mandića u hrvatskoj glazbi u prvoj polovici prošloga stoljeća, te ugled koji je uživao u inozemstvu, Simfonijski orkestar HRT-a predstavio je tri stavka Noćnog lutanja, razotkrivši raznolikost skladateljevih romantičarskih stremljenja.

Zvijezda koncerta svakako je bio gost iz Švedske, virtuoz trube Håkan Hardenberger, koji surađuje s najvećim orkestrima i najuglednijim dirigentima svijeta, potiče nastanak novih djela za svoj instrument, praizvodi ih, predaje na Konzervatoriju u rodnom Malmöu, te se sve više bavi dirigiranjem. Majstorstvo baratanja trubom pokazao je u Koncertu za trubu i orkestar „Nobody Knows de Trouble I See“ Bernda Aloisa Zimmermanna, skladatelja koji zauzima važno mjesto na njemačkoj poslijeratnoj glazbenoj sceni. Temeljeći koncert na crnačkom duhovnom napjevu Nobody Knows… , dvanaesttonskoj temi i varijacijama te jazz elementima, autor je povezao različite kulture te poslao snažnu poruku o zajedništvu. Iako rijetko izvođeno, djelo slovi za jedno od najvažnijih ostvarenja za trubu i orkestar 20. stoljeća, a publika u Majstorskom ciklusu i slušatelji radijskog prijenosa imali su jedinstvenu prigodu čuti ga sjajnoj interpretaciji Håkana Hardenbergera. Briljantnost svoje tehnike i umijeća, pokazao je i odazivom na bis, odsviravši My Funny Valentine.

Drugi dio koncerta pripao je Dmitriju Šostakoviču i njegovoj Devetoj simfoniji u Es-duru, op. 70, svojedobno kontroverznom djelu koje je danas jedna od najradije slušanih simfonija ruskog majstora. Simfonijski orkestar HRT-a i dirigent Clemens Schuldt i ovom su izvedbom potvrdili sklad zajedničkog muziciranja.

Zaključni koncert ove sezone Simfonijskog orkestra HRT-a Majstorskog ciklusa, na rasporedu je u četvrtak, 11. lipnja. Orkestar će predvoditi budući šef-dirigent Enrico Dindo, a kao solistica u novome djelu Frane Paraća nastupit će Monika Leskovar.

Snimku koncerta / izravnog radijskog prijenosa poslušajte ovdje.