Predstavljena nova sezona 2015./2016.

Srijeda, 10. lipnja u 13 sati
Predvorje Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Otvorivši konferenciju za medije na kojoj je Glazba HRT-a predstavila novu koncertnu sezonu svojih ansambala – Simfonijskog orkestra, Zbora, Tamburaškog i Jazz orkestra HRT-a – rukovoditeljica Radne jedinice Glazba HRT-a, Ivana Kocelj, naglasila je kako ansambli, osim što javno izvode koncerte, ujedno kreiraju i oblikuju program HRT-a, budući da se koncerti emitiraju na radijskim i televizijskim programima.

U novu sezonu, za početak, uveo nas je novi vizualni identitet koji se mogao vidjeti i u knjižici sezone i promotivnim spotovima koji će se uskoro početi prikazivati i na HTV-u. Za njega su zaslužni dizajnerica Iva Canki i fotograf Domagoj Kunić, te scenarist i redatelj Predrag Ličina sa suradnicima. Naglasimo i da su glumci u spotovima bili mahom članovi ansambala HRT-a, a glazbu su napisali Siniša Leopold, Igor Geržina i Tomislav Fačini.

Sljedeća, 2015./2016. sezona, ujedno je prva u kojoj Simfonijski orkestar kao šef-dirigent vodi maestro Enrico Dindo, a Jazz orkestar Andreas Marinello. Rezidencijalni skladatelj HRT-a bit će Srećko Bradić, koji će, kao pretprošle sezone  Olja Jelaska, a prošle Frano Parać, stvarati nova djela na narudžbu HRT-a i onda ih HRT, odnosno Zbor i Simfonijski orkestar, imaju obavezu praizvesti.

Šest ciklusa ansambala HRT-a predstavili su parovi – šefovi dirigenti s urednicama i voditeljicama radijskih prijenosa koncerata.

Prvi par bili su urednica prijenosa koncerata u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT-a Gordana Krpan koja je uz maestra Enrica Dinda predstavila jedanaest novih programa koji se odvijaju četvrtkom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Istakla je kako je jedna od osnovnih briga HRT-ovih ansambala briga za hrvatsko stvaralaštvo, pa svaki od jedanaest programa uključuje i djela hrvatskih autora. Bitna je i briga za mlade soliste, među kojima će biti pijanist Aljoša Jurinić, violinist Ivo Dropulić, te bariton Leon Košavić. Tu su i već renomirani violončelist Branimir Pustički, udaraljkašica Ivana Bilić i mezzosopranistica Renata Pokupić, kao i tri naraštaja hrvatskih dirigenata - Pavle Dešpalj, Mladen Tarbuk, Ivan Repušić. Najveća novost je svakako šef-dirigent Enrico Dindo. Osim što je istakao svoj moto – biti uvijek bolji sutra nego danas – u planiranju sezone iskoristio je svoju međunarodnu reputaciju kako bi u Majstorski ciklus doveo umjetnike svjetskog ugleda kao što su Patrick Gallois, Stanislav Kočanovski, Pascal Rophé, Roman Simović i Andrea Lucchesini. Tijekom njegova trogodišnjeg mandata u planu je i snimanje svih Brahmsovih simfonija. Na konferenciji je bila i violončelistica Monika Leskovar, koja se osvrnula na sutrašnji zaključak tekuće sezone Majstorskog ciklusa kada nastupa kao solistica u novome djelu Frane Paraća.

Cikluse Sfumato Zbora HRT-a, te Kanconijer Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a, koji se odvijaju u Muzeju Mimara odnosno Dvorani Lisinski, predstavili su urednica prijenosa tih koncerata Zrinka Matić i maestro Tonči Bilić, ujedno šef-dirigent Zbora HRT-a. Pridružio im se i rezidencijalni skladatelj HRT-a u ovoj sezoni, Srećko Bradić, čija će nova djela otvoriti odnosno zaključiti spomenute cikluse. Rekvijem otvara ciklus Kanconijer koji ove sezone broji četiri koncerta, a Koncert za zbor zaključit će Sfumato u kojem nas pak očekuje osam raznolikih, dramaturški osmišljenih programa. Zboru HRT-a ovo je ujedno obljetnička, 75. sezona koju će obilježiti izvedbom nekih od kapitalnih djela vokalnog repertoara, kao što su Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija ili Misa u h-molu Johanna Sebastiana Bacha. Dakako, pridružit će im se i vrsni gostujući vokalni solisti.

Ciklus Bajsić u 8 osim koncerata Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a posvećenih hrvatskom stvaralaštvu, donosi i razgovore uživo pred publikom u studiju. Programe osmišljava i vodi urednica i voditeljica Iva Lovrec Štefanović koja je i predstavila četiri nova programa. Ciklus se otvara u zadarskom HNK posvetom zadarskim glazbenicima 19. stoljeća, a nastavlja predstavljanjem mladih ali afirmiranih skladatelja, te podsjetnicima na suživot tradicijskog i umjetničkog odnosno starog i novog u hrvatskoj glazbi. Uz vrsne hrvatske instrumentaliste, u Studiju Bajsić na HRT-u, nastupit će i Zagrebački puhački trio – Žarko Perišić, Dario Golčić i Domagoj Pavlović - ujedno članovi Simfonijskog orkestra HRT-a koji su ovom prigodom izveli stavak iz skladbe Rozeta Olje Jelaske.

Za njima je slijedilo predstavljanje nove sezone Tamburaškog orkestra HRT-a, koju su najavili voditeljica te urednica televizijskih snimki koncerata ciklusa U ozračju tambure Ljiljana Vinković i maestro Siniša Leopold. Osim što su se pohvaliti jesenskom turnejom Tamburaša po SAD-u i Kanadi, najavili su i sedam novih programa spomenutog ciklusa koji se nedjeljom održava u Studiju Bajsić, a koje otvara obljetnički koncert maestra Leopolda: 18. listopada proslavit će 30 godina otkako je na čelu Tamburaškog orkestra HRT-a. Tom nizu, pridružuje se i tradicionalni novogodišnji koncert Valceri, polke i druge špelancije.

Za kraj, ciklus Jazz orkestra HRT-a koji će se i sljedeće sezone odvijati srijedom u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, najavili su urednica Daria Hodnik Marinković i novoimenovani šef-dirigent orkestra – Andreas Marinello. Glazbenik koji bilježi suradnje s Jazz orkestrom HRT-a i kao saksofonist i kao dirigent, te kao skladatelj i aranžer, od sljedeće sezone na tri godine preuzima umjetničko vodstvo orkestra, pa je ovo ujedno i prva sezona u kojoj predstavlja svoj program. Obilježit će ga odavanje počasti Miljenku Prohaski, gostovanja sjajnih imena međunarodne scene jazza poput Eda Palerma ili Terella Stafforda, nove suradnje sa Sašom Nestorovićem i Larsom Møllerom te promicanje hrvatskog jazz stvaralaštva.

Naposljetku, Glazba HRT-a najavila je skorašnji projekt Glazba i grad kojim 20. i 21. lipnja na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, nastupima svih četiriju ansambala, slavi Svečanost glazbe!