Skladna suradnja Enrica Dinda, Monike Leskovar i Simfonijskog orkestra HRT-a zaključila sezonu Majstorskog ciklusa

Četvrtak, 11. lipnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent 
Monika Leskovar, violončelo

Giuseppe Verdi:
 Uvertira operi Sicilijanske večernje
Frano ParaćKoncert za violončelo i orkestar (praizvedba)
Felix Mendelssohn4. simfonija u A-duru, op. 90, Talijanska


Simfonijski orkestar HRT-a zaključio je ovu sezonu Majstorskog ciklusa nastupom pod ravnanjem budućeg šefa-dirigenta, maestra Enrica Dinda. Miljenici zagrebačke publike, violončelistici Moniki Leskovar, pripala je solistička uloga u praizvedbi novog Koncerta za violončelo i orkestar Frane Paraća.

Enrico Dindo, koji je izgradio međunarodni ugled kao violončelist, i koji svojim aktivnostima posljednjih godina pridružuje i dirigiranje, od sljedeće sezone, na tri godine, preuzima vodstvo Simfonijskog orkestra HRT-a u svojstvu šefa dirigenta. Kakvi nas nastupi očekuju pokazao je ravnajući programom koji je, uz praizvedbu novog hrvatskog djela, bio i svojevrsna posveta njegovoj domovini Italiji, po mnogočemu kolijevci glazbe. Koncert je otvorila energična i dramatična uvertira operi Sicilijanske večernje Giuseppea Verdija, a zaključila Četvrta simfonija u A-duru, op. 90 - Talijanska, vedrinom i poletom prepuna asocijacija na talijanski duh i glazbu koju je, nakon svojih putovanja po toj zemlji, napisao Felix Mendessohn.

Središnja točka programa bila je praizvedba novog Koncerta za violončelo i orkestar Frane Paraća, ovosezonskog rezidencijalnog skladatelja HRT-a. Upravo njegovim djelom Fortunae rota otvorena je u listopadu prošle godine sezona ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, a Koncertom za violončelo i orkestar skladatelj, pedagog i akademik Frano Parać zaključio je Majstorski ciklus. Solističku dionicu djela koje uvelike odražava skladateljev svjetonazor, nadograđivanje tradicijskih uporišta suvremenim kompozicijskim tehnikama, tumačila je naša proslavljena violončelistica Monika Leskovar. Njezino udruživanje s maestrom Enricom Dindom, također vrsnim violončelistom te njezinim kolegom na Konzervatoriju talijanske Švicarske u Luganu, svakako je dalo posebnu, znalačku, dimenziju suradnji sa Simfonijskim orkestrom HRT-a. U planu je i snimanje djela za fonoteku HRT-a. Na dugotrajan pljesak, Monika Leskovar odgovorila je izvedbom  1. capriccia za violončelo solo  Giuseppea Marie dall'Abaca. 

Maestro Enrico Dindo vraća se za pult Simfonijskog orkestra HRT-a 1. listopada kada otvara novu sezonu Majstorskog ciklusa!

Snimku koncerta / izravnog radijskog prijenosa poslušajte ovdje.