Simfonijski orkestar HRT-a na izdanju etikete Naxos

Jedna od vodećih diskografskih etiketa za klasičnu glazbu – Naxos – objavila je CD na kojemu su zabilježena djela Holocaust Requiem i Poem of Dawn izraelskog skladatelja ukrajinskog podrijetla Borisa Pigovata u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Nicole Guerinija, uz violisticu Annu Serovu. Djela su snimljena studijski u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Ton majstor bio je Božidar Pandurić, producenti Krešimir Seletković i Pero Mihojević, a urednik Boris Pigovat.

Suradnja Simfonijskog orkestra HRT-a i izraelskog skladatelja ukrajinskog podrijetla Borisa Pigovata, počela je u listopadu 2013. kada je glazbenik, zajedno s violisticom Annom Serovom i maestrom Guerinijem, gostovao u Zagrebu u povodu praizvedbe njegove Poeme zore (Poem of the Dawn) u Majstorskom ciklusu. Djelo nadahnuto ulomkom iz knjige Nikolaja Kuna Legende i mitovi stare Grčke, napisao je upravo za Annu Serovu, glazbenicu koja posjeduje čudesan ton, briljantnu tehniku i iznimnu muzikalnost“, kako opisuje svjetska kritika. Djelo je potom predstavljeno i na gostovanju Simfonijskog orkestra HRT-a na festivalu Il settembre dell' Accademia u Veroni, 10. listopada 2013.

Za njihova tadašnjeg boravka u Zagrebu snimljena je Poema zore, a nekoliko mjeseci kasnije, glazbenici su se okupili kako bi zabilježili i Holocaust Requiem, za koji je Boris Pigovat zaslužio Nagradu ACUM-a (Izraelskog društva skladatelja i glazbenih izdavača) i koje je praizvedeno 1995. u spomen na masovni pokolj Židova u Babyn Jaru u Ukrajini. Iako pisano za orkestar i solo violu, koja se zvukom i intimnošću približava ljudskom glasu, djelo sadrži četiri stavka naslovljena prema dijelovima mise na latinskom jeziku, simbolizirajući tugu, patnju i nadu.