Tamburaški i Jazz orkestar HRT-a otvorili dvodnevnu svečanost "Glazba i grad"

Subota, 20. lipnja u 18 sati
Trg Kralja Tomislava
Glazba i grad: Francuska glazba u ozračju tambure
Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Gosti: Ana Opačak, Filip Novosel, Marjan Krajna, Sreten Mokrović


Subota, 20. lipnja u 21 sat
Trg Kralja Tomislava
Glazba i grad: Hrvatski jazz manouche
Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent
Gosti:
Jelena Radan, vokal
Mate Matišić, gitara
Marko First, violina


Velika svečanost glazbe – Glazba i grad- kojom četiri ansambla HRT-a drugu godinu za redom pozdravljaju početak ljeta i Svjetski dan glazbe, unatoč kiši i s malim zakašnjenjem, otpočela je kako je i planirano. Tamburaški orkestar HRT-a izašao je na veliku pozornicu pored Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava dvadesetak minuta poslije 18 sati, uskladivši se sjetnim šlagerima i šansonama s kišnim vremenom no ipak i pomalo rastjeravši oblake poznatim evergrinima, koji su publiku pod kišobranima podsjetili na Zagreb i Pariz iz nekih prošli vremena.

Uz instrumentale kao što su Sous le ciel de Paris, Pozdrav Parizu, Paris canaille, Mademoiselle de Paris, C' est si bon, Charmaine i druge, u kojima su se Tamburaškom orkestru HRT-a i maestru Siniši Leopoldu pridružili harmonikaš Marjan Krajna te Filip Novosel na braču, svoj je doprinos dala i sjajna interpretatorica francuskih šansona, Ana Opačak, izvevši hitove koje su proslavili glasoviti francuski šansonijeri Edith Piaf, Gilbert Bécaud, Serge Lama… Poseba točka pripala je Sretenu Mokroviću i njegovoj interpretaciji glasovite Nathalie Gilberta Bécauda.

Kako je večer odmicala, tako je i publika na Tomislavovu trgu bila brojnija, a dočekala je i prestanak kiše, tako da je u 21 sat sve bilo spremno za nastup Jazz orkestra HRT-a pod vodstvom novoizabranog šefa dirigenta Andreasa Marinella. Jazz orkestar HRT-a svoj je program posvetio ikoni francuskog jazza, točnije gypsy swinga, slavnom gitaristu i skladatelju Djangu Reinhardtu. Njegove skladbe, poput Djangology, Django' s Dream, Nuits de Saint Germain, Nuages… za big band obradio je Vincens Martin, a na programu su se našle i skladbe Josepha Kosme i Jacquesa Préverta, te Edith Piaf. Kao solisti, orkestru su se pridružila neka od najjačih imena domaće gypsy jazz scene: gitarist Mate Matišić te violinist Marko First, a posebna gošća bila je Jelena Radan koja je izvela i dvije skladbe na francuskom jeziku sa svojega posljednjeg albuma Voyage. Njihov nastup zaključen je ipak pravim zagrebačkim hitom: Zagreb, Zagreb Stipice Kalogjere.

Večeras, 21. lipnja u 20.45, na Trgu kralja Tomislava nastupaju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića, uz soliste, violončelista Edgara Moreaua i trubača Davida Guerriera. I njihov program, uvršten u Festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, donosi omiljenu francusku glazbu, ovaj put s područja klasičnog stvaralaštva!

Koncert se može pratiti i u izravnim prijenosima na Radio Sljemenu i 1. programu HTV-a.