Nastupom na Bundeku Jazz orkestar HRT-a zaključio ljetnu turneju

Petak, 3. srpnja u 21.30 – Plato ispred Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, Slavonski Brod
Ponedjeljak, 6. srpnja u 21.30 – Klaustar Franjevačkog samostana, Hvar
Utorak, 7. srpnja u 21.30 – Gradski park, Metković
Srijeda, 8. srpnja u 21.30 – Trg Petra Zoranića, Zadar
Nedjelja, 12. srpnja u 21.30 - Balwan City, Grožnjan
Utorak, 14. srpnja u 21.30 – Trg slobode, Umag
Petak, 17. srpnja u 21 sat – Ljetna pozornica Bundek, Zagreb

Valerija Nikolovska, vokal
Viktor Lipić, klavijature
Marko Tolja, vokal (Umag)

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent
Saša Nestorović, dirigent (Umag, Zagreb)

Jazz orkestar HRT-a i ovoga ljeta poduzima turneju na kojoj će obići nekoliko gradova širom Hrvatske, od Slavonskog Broda, preko Dalmacije i Istre do velike završnice na ljetnoj pozornici na Bundeku u Zagrebu. Orkestar će predvoditi novoizabrani šef-dirigent Andreas Marinello, a pridružit će im se pjevačica Valerija Nikolovska i klavijaturist Viktor Lipić, s iznimkom koncerta u Umagu na kojemu Jazz orkestar HRT-a nastupa uz Marka Tolju pod vodstvom Saše Nestorovića.

Prvi koncert turneje, u Slavonskom Brodu, oduševio je publiku okupljenu na platou ispred Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić Mažuranić, pokazavši kako su i izbor programa i gostiju bili pun pogodak. Koncert je otvorila skladba iz pera proslavljenog kontrabasista Christiana McBridea koji je sa svojim triom bio gost Jazz orkestra HRT-a u protekloj sezoni, a nastavio se autorskim skladbama dvojca Valerija Nikolovska & Viktor Lipić. U ponedjeljak, 6. srpnja uslijedio je nastup u klaustru Franjevačkog samostana u Hvaru, a dan poslije u Gradskom parku u Metkoviću. U srijedu, 8. srpnja, Jazz orkestar HRT-a i dvojac Nikolovska/Lipić bio je u Zadru, nastupivši na Trgu Petra Zoranića. Isti repertoar predstavili su i u nedjelju, 12. srpnja posjetiteljima Balwan Citya u Grožnjanu. Nešto drugačiji program Jazz orkestar HRT-a izveo je u utorak, 14. srpnja na Trgu slobode u Umagu kada su im se pridružili stari znanci Marko Tolja te Saša Nestorović kao dirigent. Zaključak turneje upriličen je u petak, 17. svibnja na ljetnoj pozornici na Bundeku u Zagrebu kada je Orkestar predvodio Saša Nestorović.

Suradnja s Valerijom Nikolovskom i Viktorom Lipićem pokrenuta je na inicijativu Jazz orkestra HRT-a zahvaljujući čemu su njihove autorske skladbe, među kojima su Bright Song, Open, Blue is Blu, In My Skin, How Can It Be, Dark Night i druge, zaživjele u big band verziji. Autorski dvojac Nikolovska/Lipić koji se u posljednjih nekoliko godina (od 2008.) predstavlja kroz jazz trio LiVaDa (uz bubnjara Damira Šomena) svoje skladbe prepustio je iskusnim aranžerima Andreasu Marinellu, Luki Žužiću i Joeu Kaplowitzu. Njihov rukopis, uz jednu autorsku skladbu producenta orkestra Igora Geržine (When I Think of You), pokazao se kao idealna kombinacija insajderskog poznavanja big band formacije i skladateljske invencije. O međusobnom prepoznavanju i razvoju sjajne suradnje svjedoči i studijsko snimanje skladbi u jesen 2014. pod vodstvom Andreasa Marinella koje su upravo objavljene na CD-u pod naslovom Well Paid Girl, u izdanju Croatia Recordsa.

Iznimka od programa koji je Jazz orkestar HRT-a izvodio uz Valeriju Nikolovsku i Viktora Lipića bio je koncert u Umagu, kada se članovima banda, pod vodstvom Saše Nestorovića, pridružio pjevač Marko Tolja. Za tu prigodu program je bio sastavljen od jazz standarda i evergreena, poput hitova koje su proslavili Frank Sinatra (All of Me, Fly Me to the Moon, New York, New York...) i Michael Bubble (Sway, Crazy Little Thing Called Love), te  instrumenatala Tall Cotton, The Kid From a Red Bank, I'll Remember April i obrada rock standarda u big band maniri (Smells Like Teen Spirit, Wonderwall, Jump...).Jedna od najboljih hrvatskih jazz vokalistica, Valerija Nikolovska, glazbom se profesionalno bavi od 1987. Iskustvo je stjecala u nizu sastava blues, soul, funk, acid jazz, house i gospel usmjerenja kao što su Delta, Blues Power, Telefon Blues Band, Songkillers, Mayales, Eddy&Dus… Godine 2000. objavljuje samostalni album The Bright Side of the Blues (Aquarius Records), a 2004. autorski album Open. Istovremeno niže suradnje primjerice s Josipom Lisac, Zdenkom Kovačiček, Meri Cetinić, Ivanom Kindl, Kristijanom Beluhanom, Matijom Dedićem, Elvisom Stanićem, Majkama i Dinom Dvornikom te s Jazz orkestrom HRT-a Dobitnica je nagrada Crni mačak i Donat fm. Od 2008. godine djeluje u jazz triju LiVaDa.


Viktor Lipić glazbenu naobrazbu stekao je u Dubrovniku i Zagrebu. U Zagrebu se priključio sastavu Mayales s kojim objavljuje album Svima želim raj za sve (Aquarius Records, 1999.). Kao producent, aranžer, autor i izvođač sudjelovao je na albumima The Bright Side of the Blues i Open Valerije Nikolovske. Bogato koncertno i studijsko iskustvo sječe kroz suradnje s glazbenicima poput Josipe Lisac, Radojke Šverko, Carol Cass, Igora Geržine, Reggiea Washingtona, Gabi Novak, Natali Dizdar, te sa svojim jazz-rock sastavom Baobab. Član je grupe Majke s kojom 2011. snima album Teške boje, surađuje s basistom Mariom Rašićem te s Joe Pandur Organic Triom. Sklada, aranžira i svira u Triju LiVaDa.


Mladi i popularni riječki glazbenik Marko Tolja, dobitnik Porina za najboljeg novog izvođača 2008. godine, znani je suradnik Jazz orkestra HRT-a: njihovi nastupi uvijek su obojani sjajnom razmjenom energije i muzikalnosti. Tako su primjerice još na ljeto 2012. poduzeli zajedničku turneju, nastupivši redom u Imotskom, Baškoj Vodi, Zadru, Šibeniku i Slavonskom Brodu, i svaki put bili ispraćeni ovacijama.