Simfonijski orkestar HRT-a otvorio 40. Osorske glazbene večeri

Nedjelja, 19. srpnja u 21 sat
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Osor

Simfonijski orkestar HRT-a
Aleksandar Marković, dirigent
Filip Fak, klavir

Ante Knešaurek: Koncert za klavir i orkestar (praizvedba)
Modest Petrovič Musorgski - Maurice RavelSlike s izložbe

Nakon pozdravnih govora ministra kulture Republike Hrvatske Berislava Šipuša i izaslanika predsjednice republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović pod čijim se pokroviteljstvom i održava festival, Garija Cappellija, ovogodišnje 40. Osorske glazbene večeri  otvorio je Simfonijski orkestar HRT-a. Pod ravnanjem maestra Aleksandra Markovića, na programu su bili Koncert za klavir i orkestar Ante Knešaureka u kojemu je solist bio pijanist Filip Fak, te  glasovite Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u orkestraciji Mauricea Ravela.

Upravo za ovu prigodu, od skladatelja i orguljaša Ante Knešaureka, festival je naručio Koncert za klavir i orkestar, a autor se odazvao povezujući svoje ideje s onima brojnih hrvatskih skladatelja čija su djela (njih više od 300) također praizvedena na Osorskim glazbenim večerima tijekom protekla četiri desetljeća. Solističku dionicu tumačio je riječki pijanist Filip Fak, školovan na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji i pariškoj Scholi cantorum koji uspješno koncertira i kao solist i uz razne sastave te predaje na riječkom područnom odsijeku Muzičke akademije.

Jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije, Aleksandar Marković, školovan u Beču kao stipendist Zaklade Herberta von Karajana, trenutačni šef-dirigent Filharmonije iz Brna dobro poznat publici Majstorskog ciklusa, u Osoru je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a već nastupao prigodom otvaranja festivala 2013. godine. O njegovoj uspješnoj suradnji s našim Orkestrom svjedoči i Nagrada Judita zaslužena za nastup uz Simfoničare i pijanisticu Martinu Filjak na Splitskom ljetu 2013. U drugome dijelu svečanog otvaranja, poveo je Orkestar u izvedbu velebnih Slika s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u raskošnoj orkestraciji Mauricea Ravela, djela koje je također na osebujan način ukazalo na još jedan važan aspekt festivala – brojne skulpture razasute po Osoru, nastale zahvaljujući (još jednoj) inicijativi utemeljitelja festivala Daniela Marušića.

Koncert se mogao pratiti u izrabnom prijenosu na HR3 i HTV3.