Jazz orkestar HRT-a otvorio novu sezonu posvetom maestru Miljenku Prohaski

Utorak, 15. rujna 2015. u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Miljenko Prohaska

Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko
Podium Brass Kvintet

Jazz orkestar HRT-a

Andreas Marinello, dirignet


Zahvaljujući skladbama i aranžmanima, te dugogodišnjem umjetničkom vodstvu Miljenka Prohaske, Plesni orkestar RTZ-a, danas Jazz orkestar HRT-a, oblikovao je svoj prepoznatljiv i autentičan zvuk. Koncertom njemu u čast, u povodu 90. obljetnice njegova rođenja, uz goste Radojku Šverko, Zdenku Kovačiček i Podum Brass Kvintet, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella, u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti, otvorio je novu koncertnu sezonu.

Uz brojne interese i široko glazbeno djelovanje, maestro Miljenko Prohaska ostavio je izniman trag na djelovanje Jazz orkestra HRT-a, kojeg je, kao dugogodišnji šef-dirigent, doveo na top ljestvice uglednih časopisa DownBeat i Jazz Forum te do suradnji s nizom najuglednijih svjetskih jazzera. Golemi glazbeni opus koji se proteže od jazza preko zabavnih melodija, glazbeno-scenskih djela, filmskih partitura, djela za puhačke, jazz, revijske i tamburaške orkestre, do komorne glazbe, čine Miljenka Prohasku jedinstvenom osobnošću hrvatske glazbe. Svojevrsnom retrospektivom maestrova opusa, Jazz orkestar HRT-a stoga je podsjetio na širinu njegovih interesa.

Skladbe Always Running, Darka, Par nepar, Opus 900 (posvećena 900. obljetnici grada Zagreba), Na svoj način, Thad (posvećena glazbeniku Thadu Jonesu), Nina (posvećena maestrovoj unuci), Kvartet, Legoland i brojni drugi instrumentali podsjetili su na maestrovu spretnost u brojnim žanrovima. Posebnu dimenziju koncertu dale su gošće čije je karijere uvelike obilježila suradnja s maestrom: Zdenka Kovačiček otpjevala je Zbog jedne davne melodije i najpoznatiju maestrovu skladbu koja je uvrštena među svjetske standarde – Intimu, a Radojka Šverko podsjetila je na svoju ulogu Nere u rock-operi Grička vještica izvevši Nerinu pjesmu za koju je glazbu napisao Karlo Metikoš, stihove Ivica Krajač, a aranžman Miljenko Prohaska. Među skladbama novijeg datuma bio je Koncert za Simply Brass iz 2012. koji je ovom prigodom izveo Podium Brass Kvintet.

Jazz orkestar HRT-a i novoizabrani šef-dirigent Andreas Marinello, osim izborom skladbi i gostiju, i svojom su sjajnom svirkom brojnu publiku i uzvanike podsjetili na naslijeđe velikog maestra.