Simfonijski orkestar HRT-a: u novu sezonu s novim šefom-dirigentom Enricom Dindom

Četvrtak, 1. listopada 2015. u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, violončelo i dirigent

Dmitrij Šostakovič: 1. koncert za violončelo i orkestar u Es-duru, op. 107
Ludwig van Beethoven7. simfonija u A-duru, op. 92


Simfonijski orkestar HRT-a otvorio je novu sezonu Majstorskog ciklusa pod ravnanjem maestra Enrica Dinda.

Iako se zagrebačkoj publici već predstavio na čelu Simfonijskog orkestra HRT-a, ne samo kao dirigent već i kao violončelist, sinoćnji nastup bio je osobit, jer je maestro Enrico Dindo njime započeo svoj trogodišnji mandat šefa-dirigenta Simfoničara. Violončelist svjetske slave karijeru je počeo kao glavni violončelist Orkestra milanske Scale, a nastavio nastupajući kao solist uz najveće orkestre i dirigente svijeta, u posljednjih nekoliko godina pridodavši svojim aktivnostima i dirigiranje. U Zagrebu, uz ostalo, na neki način nastavlja tradiciju Antonia Janigra, ne samo kao njegov učenik violončela, već i zahvaljujući činjenici da je Janigro svojedobno vodio Komorni orkestar Radio Zagreba. Ne začuđuje stoga posebno ozračje koje je vladalo za nastupa toga umjetnika, kojega ćemo u Majstorskom ciklusu u ovoj sezoni imati prigodu vidjeti i slušati još tri puta.

Za svoj prvi program na novoj dužnosti izabrao je Prvi koncert za violončelo i orkestar u Es-duru Dmitrija Šostakoviča te Sedmu simfoniju u A-duru Ludwiga van Beethovena. Preuzevši zahtjevnu ulogu solista i vođe orkestra, u prvome je djelu postavio i izuzetno visoke zahtjeve pred Orkestar, koji se spremno odazvao drugačijim uputama od onih dirigentskih, kreirajući osobit način komunikacije s maestrom. Upravo je prvi izvođač i nositelj posvete Šostakovičeva Prvog koncerta za violončelo, slavni Mstislav Rostropovič, Dindov zvuk ocijenio kao „divni talijanski glas“, u što je nesumnjivo došlo do izražaja i u ovoj kreaciji. Nije izostao ni dodatak: Allemande iz 6.suite za violončelo solo J. S. Bacha.

Sedma simfonija Ludwiga van Beethovena posebna je repertoarna poslastica koja je već nakon praizvedbe izazvala kod suvremenika niz asocijacija, i koju je i sam skladatelj proglasio svojim najboljim ostvarenjem. Buran pljesak brojne publike u Dvorani Lisinski, među kojom su bili i ministar kulture Republike Hrvatske Berislav Šipuš te glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, potvrdio je da su Simfoničari, predvođeni maestrom Dindom, razotkrili svu raskoš Simfonije.