Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a otvorili koncertnu sezonu zadarskog HNK i ciklus "Bajsić u 8"

Četvrtak, 15. listopada u 20 sati
HNK Zadar

Nikola Strmić i zadarska glazbena baština 19. stoljeća

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Edo Mičić, dirigent
Solisti:
Nela Šarić, sopran
Margareta Klobučar, sopran
Domagoj Dorotić, tenor
Miroslav Živković, bariton
Luciano Batinić, bas

Nikola StrmićDesiderio, duca d' Istria, uvertira operi
Luigi BasinelloMotetto per la Messa de St. Natale, za tenor i orkestar
Giovanni CigalaQuoniam, za bas i orkestar
Luigi BasinelloMotetto nella Messa per la Solennita di S. Anastasia, za tenor, bas i orkestar
Nikola StrmićNei giorni campestri, sinfonia fantastica za orkestar
Nikola StrmićLa madre Slava, odabrani ulomci iz opere

Zadarsko Hrvatsko narodno kazalište i ciklus koncerata Bajsić u 8 udružili su se za početak sezone te priredili jedinstveni koncert posvećen zadarskoj glazbenoj baštini 19. stoljeća. Osim proslave 70. obljetnice zadarskog HNK, bio je to sjajan podsjetnik na bogatstvo glazbenog života Zadra 19. stoljeća o čemu svjedočanstvo čuvaju zadarski arhivi. Zahvaljujući istraživanjima muzikologinje Katice Burić Ćenan i radu dirigenta Ede Mičića, koji je ovom prigodom i predvodio veliki ansambl Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, glazba skladatelja koji su djelovali u Zadru u 19. stoljeću zazvučala je, u slučaju nekih djela, nakon 150 godina. Upravo o svojemu istraživačkom radu i pripremama za izvedbu, Katica Burić Ćenan i Edo Mičić, govorili su u stanci izravnog prijenosa koncerta na Trećem programu Hrvatskoga radija i Radio Zadra, urednice i voditeljice Ive Lovrec Štefanović.

Nikola Strmić, Luigi Basinello i Giovanni Cigala, samo su neki od glazbenika koji su ostavili trag u bogatom glazbenom životu Zadra 19. stoljeća, djelujući pri katedrali sv. Stošije, Teatru Nobile, Teatru Nuovo, Filharmonijskom društvu, Narodnoj čitaonici… Edo Mičić, Zadranin s austrijskom adresom, svojim predanim radom na razotkrivanju glazbene prošlosti svojega rodnog grada, u suradnji sa Zborom i Simfonijskim orkestrom HRT-a te solistima, udahnuo je život partiturama danas zaboravljenih skladatelja. Publika u zadarskom HNK-u mogla je čuti kako je zvučala uvertira operi Desiderio, duca d' Istria i orkestralna skladba Nei giorni campestri najistaknutijeg zadarskog skladatelja toga doba, violinista i organizatora Nikole Strmića, te moteti njegovih suvremenika Luigija Basinella i Giovannija Cigale u kojima su kao solisti nastupili tenor Domagoj Dorotić, prvak Opere HNK u Osijeku, bariton Miroslav Živković, solist Zbora HRT-a, te bas Luciano Batinić, prvak Opere HNK u Zagrebu.

Vrhunac stvaralaštva Nikole Strmića bila je opera La madre Slava, praizvedena u Trstu 1865., specifična po sjedinjavanju verdijanske tradicije s tada aktualnim ilirskim glazbenim tendencijama. Drugi dio koncerta stoga je bio posvećen ulomcima iz opere, svojevrsnom presjeku kroz djelo za koji je maestro Mičić izabrao najupečatljiivije ulomke iz svih triju činova. Kao solisti u njima, nastupili su mlada zadarska sopranistica Nela Šarić kao Angia, sopranistica intenzivne inozemne karijere Margareta Klobučar kao Stefania, te Domagoj Dorotić kao Vido i Luciano Batinić kao Ljubo. Dakako, podršku su im dali Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Snimku koncerta poslušajte ovdje.