Slavljenički koncert maestra Siniše Leopolda otvorio novu sezonu "U ozračju tambure"

Nedjelja, 18. listopada u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Siniša Leopold: 30 godina zajedno

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti:
Ladarice i pjevači ansambla LADO
Sandra Bagarić, sopran
Josipa Lončar, sopran
Ivana Kindl, vokal
Danijela Pintarić, vokal
Miroslav Živković, bariton
Jacques Houdek, vokal
Ivan Mikulić, vokal
Klapa Kampanel
Borna Šercar, flaše
Stjepan Večković, tradicijska glazbala
Marjan Krajna, harmonika
Antun i Leopold Stašić, violine
Petar Ćulibrk, klavir

Prvi koncert nove sezone ciklusa U ozračju tambure, prošao je u slavljeničkom raspoloženju. Koncert na kojemu su maestro Siniša Leopold i Tamburaški orkestar HRT-a ugostili brojne cijenjene vokalne i instrumentalne soliste, bio je ujedno proslava tridesete obljetnice zajedničkog rada maestra Leopolda i Tamburaša. Stoga je i program bio prigodan – svojevrstan presjek kroz stvaralaštvo, skladateljsko i aranžersko, Siniše Leopolda - koji je pružio uvid i u brojnost istaknutih umjetnika s kojima je maestro tijekom godina surađivao, a od kojih su neki došli na slavljenički koncert otpjevati ili odsvirati upravo njegove skladbe.

Osim instrumentalnih skladbi – Uvertire iz mjuzikla Janica i Jean, skladbi Glazbene konstelacije, Frka, Vatromet, Etnofonija i Varaždinske uvertire u kojima su članovi Tamburaškog orkestra HRT-a iskazali ne samo sviračke već i pjevačke talente – na programu su bile i skladbe u kojima je maestro Leopold uglazbio stihove Drage Britvića, Terezije Bube Bognar, Rajka Stilinovića, Jakše Fiamenga i Andree Šelendić, a od kojih su mnoge u život krenule s festivala poput onih u Krapini i Pitomači. Irenu je otpjevao Ivan Mikulić, Za tebe i Mariju čuli smo u izvedbi Danijele Pintarić, sopranistica Josipa Lončar otpjevala je Pređu. Borna Šercar svirao je flaše u skladbi Na fašniku, Ivana Kindl bila je vokal u pjesmi Božić bili, Klapa Kampanel samostalno je izvela Kad mi sleti tić na dvore podsjetivši na dugogodišnju vezu Tamburaškog orkestra HRT-a i maestra Leopolda s Omišem, pjesmu Vrapček interpretirala je Sandra Bagarić, Jacques Houdek Tko joj ljubi uplakano lice, a Stjepan Večković pokazao je umijeće na tradicijskim glazbalima u Bilo jednom. Završnicu koncerta obilježio je nastup Ladarica i pjevača ansambla LADO koji su izveli obradu podravskih narodnih motiva Tamo preko Drave, te baritona Miroslava Živkovića koji je otpjevao proslavljenu Svirci moji. Uz soliste, Orkestru su podršku pružili i Marjan Krajna na harmonici, Antun i Leopold Stašić na violinama te Petar Ćulibrk na klaviru.

Maestro Siniša Leopold tijekom koncerta koji se mogao pratiti i u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatskoga radija, prisjetio se nekih trenutaka iz tridesetogodišnjeg druženja s Tamburaškim orkestrom HRT-a, te svojih početaka, pozdravivši neke svoje profesore u publici: Vladimira Kranjčevića, Željka Bradića i Pavela Rojka, uz brojne druge uvažene goste. Uz to, glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban dodijelio mu je plaketu  HDS-a u povodu tridesetogodišnjeg vodstva Tamburaškog orkestra HRT-a, a predstavnik Festivala Dalmatinskih klapa Omiš Branko Starc uručio je priznanje njemu i Tamburaškom orkestru za dvadesetogodišnju suradnju s Festivalom. Naposljetku, i članovi Orkestra, svojemu su maestru uručili zanimljivu sliku s posvetom za ovu obljetnicu.

Brojna publika u Studiju Bajsić izmamila je i dodatak, pjesmu Zagreb, tak imam te rad u kojemu su se ponovno, uz koncert-majstora Orkestra Dubravka Češnjaka, koji je kao solist svirao usnu harmoniku, iskazali svi članovi.