Praizvedbom Requiema Srećka Bradića otvorena nova sezona ciklusa Kanconijer

Četvrtak, 29. listopada u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a

Tonči Bilić, dirigent
Marta Bradić Matišić, sopran
Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran
Luciano Batinić, bas

Srećko BradićRequiem, praizvedba


Praizvedbom Requiema Srećka Bradića otvorena je nova sezona ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Time je ujedno Srećko Bradić, kao ovosezonski rezidencijalni skladatelj HRT-a, predstavio svoje prvo djelo u tom svojstvu: Requiem za soliste, zbor i orkestar u čijoj izvedbi su, uz Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, sudjelovali solisti, mlada sopranistica Marta Bradić Matišić, te prvaci Opere HNK u Zagrebu - mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i bas Luciano Batinić.

Nakon skladbi Penetration i Credo, koje su praizveli Simfonijski orkestar, odnosno Zbor HRT-a 1995., Requiem je, nakon dvadeset godina postao treće ostvarenje Srećka Bradića koje su praizveli ti ansambli. Skladatelj je na njemu radio dvije godine, iako je ideja o djelu postojala i puno prije. Prigoda za njegovo prvo predstavljanje javnosti poklopila se i sa skorašnjim Dušnim danom. Requiem, uz soliste, uključuje veliki sastav zbora i orkestra, te slijedi standardni tekst latinske mise za mrtve iz kojega je autor izabrao stavke Introit, Kyrie, Sequence, Agnus Dei i Lux aeterna, uključivši i dio teksta iz Creda: „Et expecto resurrectionem mortuorum, et vitam venturi saeculi. Amen.“ Od tradicije se odmaknuo i tretmanom sastava, stavivši zbor u prvi plan, kao nositelja većeg dijela teksta, dok se solisti javljaju sporadično. Pri tome su dojmljivom orkestracijom podcrtani dramaturški i ekspresivni vrhunci djela, prije svega tijekom Sekvence, primjerice Dies irae, pri čemu znatna uloga pripada limenim puhačima. Buran pljesak izvođačima i skladatelju na kraju koncerta potvrdio je dosege ovoga djela, uz ostalo i kao važnog doprinosa hrvatskom repertoaru velikih vokalno-instrumentalnih ostvarenja.

Solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a na čelu s maestrom Tončijem Bilićem uskoro će i studijski snimiti Requem Srećka Bradića za fonoteku HRT-a.U nedjelju, 1. studenoga, koncert će biti emitiran na Trećem programu HTV-a od 12.45.