Vatreni nastup Jazz orkestra HRT-a uz Lassea Lindgrena u programu posvećenom Orkestru Stana Kentona

Srijeda, 4. studenoga u 20 sati
Dvorana Gorgona, Muzej suvremene umjetnosti

Stan Kenton – Artistry in Rhythm

Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent
Lasse Lindgren, dirigent, truba (Švedska)

Treći ovosezonski koncert Jazz orkestra HRT-a ugostio je starog znanca Orkestra – švedskog trubača i bandleadera Lassea Lindgrena. Nakon niza zajedničkih programa, te upravo objavljenog albuma Lasse Lindgren Plays the ABBA Songbook In a Big Band Atmosphere, sazrelo je vrijeme i za repertoar koji je sa svojim orkestrom izvodio Stan Kenton, glasovit po svojim inovacijama, utjecajima, nerijetko i kontroverzama. Artistry in Rhythm bio je naziv programa, a tako se, odnosno Artistry in Ryhthm Orchestra, u ranom razdoblju Kentonovog djelovanja nazivao i njegov orkestar s kojim je 40-ih godina prošloga stoljeća predstavljao prve naznake progresivnog jazza, uvodeći jazz u koncertne dvorane.

Skladbama koje su za njega pisali Willie Maiden (A Little Minor Booze), Bill Holman (Carl), Pete Rugolo (Unoson Riff), William Russo (23° North / 82° West, Portrait of a Count), te aranžmanom standarda Begin the Beguine Colea Potreta, kao i skladbama i aranžmanima samog Stana Kentona (Autumn in New York, The Peanut Vendor), Jazz orkestar  HRT-a dao je uvid u raskoš partitura Kentonova orkestra. Bio je to prvi dio koncerta koji je predvodio dirigent Andreas Marinello, dok je Lasse Lindgren ostvario solističke kreacije na trubi, pri čemu su mu se dakako pridružili i drugi solisti Orkestra.

Drugi dio koncerta bio je rezerviran za suitu Cuban Fire! – djelo koje je Stan Kenton 1956. naručio od skladatelja Johnnya Richardsa i koje je, kada je iste godine snimljeno, postalo jedno od najutjecajnijih latin-jazz ostvarenja za veliki ansambl. Vatreni ritmovi, zarazne melodije, eksplozive udaraljke, briljantna izmjenjivanja i preplitanja sekcija u Orkestru, solističke kreacije, samo su neki od elemenata tog sedmerostavačnog djela koje je sinoć 'zapalilo' i Dvoranu Gorgona. Takva raskoš zvuka zahtijevala je i veći sastav, pa su se stalnim članovima Jazz orkestra HRT-a pridružili hornisti Hrvoje Pintarić i Nikola Zver, Joe Kaplowitz na tubi, te udaraljkaši Borna Šercar i Hrvoje Rupčić. Lasse Lindgren u ovome je djelu, koje je opisao kao „zanimljivo, moćno, predivo i uzbudljivo“, preuzeo ulogu bandleadera, a ni ovaj put nisu izostala nadahnuta sola članova Jazz orkestra HRT-a.