Karneval životinja uz Simfonijski orkestar HRT-a, maestra Alana Bjelinskog i goste

Petak, 13. studenoga u 14 sati
Subota, 14. studenoga u 10.30 
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Alan Bjelinski, dirigent

Edina Pličanić, balerina
Martina Zadro, sopran
Dubravka Šeparović Mušović, mezzosopran

Plesni zbor Zagrepčanke i dečki

Petar Iljič Čajkovski: Tema labuda iz Labuđeg jezera
Nikolaj Rimski-Korsakov: Bumbarov let
Gioachino Rossini: Duet mačaka
Camille Saint-Saëns: Karneval životinja, suita
Gioachino Rossini: Galop iz uvertire operi Wilhelm Tell

Simfonijski orkestar HRT-a i Hrvatska glazbena mladež u Dvorani Lisinski priredili su dva koncerta koji su prije svega bili namijenjeni djeci, ali na kojima su i odrasli mogli čuti nešto drugačiju izvedbu i prezentaciju klasične glazbe. Tema koncerta bile su životinje pa su članovi Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Alana Bjelinskog, u dvorani gotovo dupkom ispunjenoj djecom osnovnoškolske dobi, pa i mlađima, dočarali brojne vrste životinjskog svijeta u čemu im je dakako pomogla glazba, te gosti.

Koncert je otvorila tema labuda iz Labuđeg jezera Petra Iljiča Čajkovskog, uz koju se pojavio i sam labud – primabalerina Edina Pličanić, prvakinja Baleta zagrebačkog HNK. Bumbarov let Nikolaja Rimski-Korsakova dočarali su pak mali članovi Plesnog zbora Zagrepčanke i dečki „zujeći“ po cijeloj dvorani među publikom, uz zvuke Simfonijskog orkestra HRT-a. Živopisan Duet mačaka Gioachina Rossinija na pozornicu je doveo još dvije vrsne umjetnice, mezzosopranisticu Dubravku Šeparović Mušović, prvakinju Opere HNK u Zagrebu, te sopranisticu Martinu Zadro, članicu ansambla i nositeljicu repertoara Opere SNG u Ljubljani. Njihova jednako živopisna izvedba i „mijaukanje“ bili su uvod u središnju točku programa – Karneval životinja Camillea Saint-Saënsa.

Suita koja kroz četrnaest stavaka glazbom opisuje razne životinje, i šire (lava, kokoši i pijevce, antilope, kornjače, slona, klokane, ribe u akvariju, dugouha stvorenja, kukavicu, pticu u krletci, pijaniste, fosile te labuda), pokazala je djeci ne samo načine na koje glazba dočarava i sugerira razne pojave, već i mogućnosti simfonijskog orkestra, bogatstvo zvuka i raznolikost instrumenata. Bila je to prilika i za još jedna izlazak Edine Pličanić u obliku labuda, u istoimenom stavku.

Glazbeni dio priče o životinjama zaključio je vatreni galop iz uvertire operi Wilhelm Tell Gioachina Rossinija, a glavni „meštar ceremonije“ – maestro Alan Bjelinski – potom je pozvao djecu da mu se pridruže za dirigentskim pultom, navuku frak, uzmu štapić, te se i sami okušaju na čelu Simfonijskog orkestra HRT-a.