Domovini s ljubavlju u spomen na Vukovar

Nedjelja, 15. studenoga u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Domovini s ljubavlju

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Gosti: Lidija Horvat Dunjko, Đani Stipaničev, Klapa Sv. Juraj HRM

Uoči 24. obljetnice pada Vukovara, Tamburaši su nas podsjetili na dragocjenu baštinu domoljubnih pjesma i pjesama zavičaja koje i danas razgaljuju srca. Članovima Tamburaškog orkestra HRT-a i maestru Siniši Leopoldu na pozornici Studija Bajsić pridružili su se i gosti: Lidija Horvat Dunjko, Đani Stipaničev te Klapa Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice.

Osim što je koncert bio posvećen danu sjećanja na žrtve Vukovara, bio je i svojevrsni oproštaj Tamburaša od publike ciklusa U ozračju tambure prije odlaska na američku turneju koja će se održati od 27. studenoga do 6. prosinca i tijekom koje će Orkestar i maestro Leopold nastupiti u jednom kanadskom (Mississauga) i pet američkih gradova (Detroit, Chicago, Cleveland, Pittsburgh, New York). Na tamošnjim koncertima pridružit će im se upravo Đani Stipaničev i Klapa Sv. Juraj HRM.

Dio programa koji su predstavili 15. studenoga, izvodit će dakako i na turneji, a da će zacijelo biti uspješna dalo se naslutiti po atmosferi u Studiju Bajsić u koju nas je uvela Uvertira operi Porin Vatroslava Lisinskog. Na domoljubnu glazbenu prošlost podsjetila je i njegova popjevka Dvije ptice, te Domovini i ljubavi Ivana Zajca koje je otpjevala sopranistica Lidija Horvat Dunjko. Njoj je pripao i Pušlek domovine, a Klapa Sv. Juraj HRM, u a cappella verziji, izvela je emotivnu Mi smo prvaci, da bi im se u Bodulskoj baladi i Suzi u tuđini pridružili članovi Tamburaškog orkestra HRT-a. Đani Stipaničev je pak raskoš svojega vokala pokazao u potresnom Pismu ćali te u Cvijetu čežnje, a Hrvatski kraj podsjetio je na nedavno preminulog Paju Kanižaja, autora stihova. Našlo se mjesta i za instrumentale u kojima su Tamburaši pokazali raznolikost hrvatskih melodija – od potpurija hrvatskih plesova, preko Kola iz operete Barun Trenk Srećka Albinija, do Golubice vukovarske Bože Potočnika. Klapa Sv. Juraj HRM podsjetila je na legendarnu pjesmu Vukovar, te na Kome bi šumilo more moje sinje, a svi gosti udružili su se u svima dragim i poznatim pjesmama Tvoja zemlja i Croatio iz duše te ljubim. Nisu izostali ni dodaci: Vivat Croatia i Ruža crvena.