Ansambli HRT-a uveličali 70. obljetnicu Hrvatskog društva skladatelja

Četvrtak, 19. studenoga u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Jazz orkestar HRT-a
Saša Nestorović, dirigent
Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
Tonči Bilić, dirigent

Gosti i solisti:
Ladarice
Adam Končić, vokal
Marko Tolja, vokal
Dario Teskera, truba
Monika Cerovčec, sopran
Miroslav Živković, bariton

Hrvatsko društvo skladatelja - jedina strukovna udruga glazbenih kreativaca u hrvatskoj, koja okuplja više od tristo redovnih i 8000 pridruženih članova, obilježila je 19. studenoga sedamdeset godina djelovanja. Nezaobilazan i važan faktor u glazbenom životu cijele Hrvatske, HDS svojom povezanošću s drugim institucijama, organizacijama, ansamblima i pojedincima, znatno utječe i na afirmaciju hrvatskog glazbenog stvaralaštva i u inozemstvu. Sedam desetljeća hrvatske glazbe i kulture obilježili su brojni događaji i autori, kao i manifestacije u kojima je jednu od ključnih uloga odigrao upravo HDS: Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Muzički informativni centar, Zagrebački festival, festival Jazz.hr, Porin, Chansonfest... HDS je također važan sudionik manifestacija i koncerata HRT-a, pa su upravo na središnjoj proslavi obljetnice, koncertu u Dvorani Lisinski, nastupila sva četiri ansambla HRT-a uz soliste i goste. Na programu su dakako bila djela hrvatskih skladatelja, nudeći uvid u neka od najvažnijih dostignuća domaćeg stvaralaštva koja su obilježila i popularnu i klasičnu glazbenu scenu.

U koncert nas je uveo Tamburaški orkestar HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda Capricciom Adalberta Markovića, potom Slavonskom rapsodijom Julija Njikoša, te temom Gruntovčana Živana Cvitkovića u aranžmanu Tomislava Uhlika. U toj točki Tamburašima su se pridružile Ladarice, a u šansoni Zadnji fijaker Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića na pozornicu je izašao Adam Končić. Nastup Tamburaškog orkestra HRT-a zaključila je tema Baltazar Tomice Simovića, razgalivši brojnu publiku u dvorani.

Jazz orkestar HRT-a predvodio je Saša Nestorović, te podsjetio na naše velikane jazza i šansone. Opus 900 skladba je koje je Miljenko Prohaska napisao u povodu 900. obljetnice grada Zagreba, dok je Epitaf balada Boška Petrovića, u kojoj je kao solist nastupio mladi Šimun Matišić na vibrafonu. Šansone – Samo jednom se ljubi Ive Robića i M. Kinela te Prolazi sve Ive Körblera i S. Stanića – ponovno je združio Marka Tolju i Jazz orkestar HRT-a.

Drugi dio koncerta pripao je Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića, te nekima od antologijskih ostvarenja iz pera naših skladatelja: Stanka Horvata (Kolo bola, za zbor a cappella), Marka Ruždjaka (Ubu, za zbor a cappella), Ive Brkanovića (Danica iz ciklusa Krijes planine, također za zbor), Borisa Papandopula (uvertira operi Amfitrion), Igora Kuljerića (Pop koncert za trubu, sa solistom Darijom Teskerom), Arsena Dedića (tema Glembajevih), Natka Devčića (Poskočica iz Istarske suite), Ive Tijardovića (arija Daleko m'e biser mora iz operete Mala Floramye u izvedbi sopranistice Monike Cerovčec) i Jakova Gotovca (finale opere Morana, uz solista, baritona Miroslava Živkovića te združeni Zbor i Orkestar).