Zbor HRT-a i maestro Anđelko Igrec oživjeli zaboravljene hrvatske božićne napjeve

Utorak, 15. prosinca u 20 sati
Muzej Mimara

Glasi veseli

Zbor HRT-a
Anđelko Igrec, dirigent

Solisti:
Ivana Garaj Korpar, sopran
Monika Cerovčec, sopran
Martina Borse, alt
Andro Bojanić, tenor
Miroslav Živković, bariton
Mladen Klepo, bas

Instrumentalni ansambl:
Cristina di Bernardo, harfa
Tamara Coha Mandić, flauta
Hrvoje Philips, viola
Pavao Mašić, orgulje
Borna Šercar, vibrafon, zvona


Benjamin Britten
A Ceremony of Carols / Svečanost božićnih pjesama, op. 28, za mješoviti zbor i harfu (obr. Julius Harrison)

Anđelko Igrec
Glasi veseli su doleteli, međimurske božićne iz Preloga prema zapisima Vinka Žganca i Jelene Horvat, za sole i zbor, flautu, violu, udaraljke, harfu i orgulje
(praizvedba)
Vse kršćanstvo je veselo
O, predragi Jezušek
Hoj, hoj, de si, Jožef moj?
Kakva mi je lepota
Nebojte se pastiri
Jezuš sinek milo plače
Glasi veseli su doleteli

Zbor HRT-a ugostio je varaždinskog skladatelja, dirigenta i orguljaša, maestra Anđelka Igreca, izabranim programom oživjevši predblagdansko ozračje. Na rasporedu su bili ciklus A Ceremony of Carols za zbor i harfu Benjamina Brittena, te ciklus Glasi veseli su doleteli Anđelka Igreca koji je tom prigodom prvi put predstavljen javnosti.

Jedno od najpopularnijih ostvarenja Benjamina Brittena – ciklus zborskih skladbi A Ceremony of Carols (Svečanost božićnih pjesama) za visoke glasove i harfu iz 1942. godine - Zbor HRT-a i maestro Igrec izveli su u obradi za mješoviti zbor i harfu koju je načinio skladatelj Julius Harrison 1955. U nizu stavaka koji uglazbljuju tekst božićne tematike iz zbirke The English Galaxy of Shorter Poems, Zbor HRT-a dočarao je skladateljevo majstorsko baratanje zborskim slogom, kojemu posebno svečano ozračje daje korištenje latinskih i starih engleskih tekstova (mahom nepoznatih autora) te spoj s dionicom harfe u čijem se tumačenju istakla harfistica Cristina di Bernardo.

Ciklus Glasi veseli su doleteli Anđelko Igrec napisao je na narudžbu Zbora HRT-a upravo za ovu prigodu. U njemu je maestro obradio božićne pjesme s područja Preloga do kojih je došao na poticaj župnika preloške crkve; riječ je o zapisima Jelene Horvat i Vinka Žganca, ujedno glavnim izvorima za taj manje poznati i gotovo zamrli dio hrvatske božićne narodne tradicije. Nastojeći sačuvati prepoznatljivost izvornika, maestro Igrec zadržao je bliskost tradiciji, istovremeno se ne odričući skladateljskih postupaka koji odražavaju njegov individualni izričaj, pa je mješovitom zborskom slogu pridružio i osebujan instrumentarij – flautu, violu, vibrafon, zvona, harfu i orgulje, postigavši vedro i bajkovito blagdansko ozračje, istovremeno podsjećajući na bogatstvo hrvatskih božićnih napjeva.

Isti program Zbor HRT-a i maestro Anđelko Igrec ponovit će u subotu, 19. prosinca u 12 sati u crkvi sv. Marije Snježne u Belcu, a snimka toga nastupa bit će emitirana na HTV1 na Božić u 12.50.