Mnoštvo orkestralnih i glasovnih boja na drugom koncertu ciklusa Kanconijer

Četvrtak, 21. siječnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a
Mladen Tarbuk, dirigent
Ilijana Korać Teklić, sopran

Blagoje Bersa
Una notte in Ellade, simfonijska pjesma op. 31
Božidar ŠirolaNotturno, simfonijska pjesma za sopran i veliki orkestar
Igor StravinskiSimfonija psalama, za zbor i orkestar

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je drugi koncert u ovoj sezoni ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. Program koji je predvodio maestro Mladen Tarbuk, združio je djela dvaju hrvatskih skladatelja, Blagoja Berse i Božidara Širole, te rukopis Igora Stravinskog. Kao solistica nastupila je mlada sopranistica Ilijana Korać Teklić.

Izvedbe obaju djela hrvatskih skladatelja, simfonijske pjesme Una notte in Ellade (sull' Acropoli) Blagoja Berse i Notturna za sopran i veliki orkestar Božidara Širole, sinoć su imale određenu povijesnu važnost. Svoju skladbu Bersa je dovršio 1902. godine na Hvaru, no autograf partiture se do danas nije sačuvao u cijelosti - izgubljen je dio koji se odnosio na posljednji ulomak skladbe. Zahvaljujući rekonstrukciji maestra Mladena Tarbuka na temelju uvida u autograf koji se čuva u NSK i uputa koje je sam Bersa upisao u partituru, te kritičkom izdanju partitrure u sklopu projekta Sabrana djela Blagoja Berse Hrvatskog glazbenog zavoda, na ovom koncertu djelo je prvi put izvedeno u cijelosti, u verziji bliskoj Bersinu izvorniku, za razliku od verzije Zvonimira Bradića poznatoj pod nazivom San ljetne noći na Hvaru.

Izvedbom Notturna, u kojemu je Božidar Širola uglazbio stihove Vladimira Nazor iz pripovijetke Šuma bez slavuja, Simfonijski orkestar HRT-a podsjetio je još jednom na važan koncert održan prije sto godina, točnije 5. i ponovno 7. veljače 1916. Riječ je 'povijesnom koncertu' koji je najavio novu generaciju hrvatskih skladatelja: Božidar Širola, Krešimir Baranović, Franjo Dugan, Svetislav Stančić, Dora Pejačević i Antun Dobronić tada su predstavili svoja nova ostvarenja. Upravo ta djela Simfonijski orkestar HRT-a uskoro će objaviti na nosaču zvuka i time ostaviti trajni podsjetnik na sjajan trenutak hrvatske glazbene prošlosti. Solistica u ovoj izvedbi bila je mlada sopranistica Ilijana Korać Teklić, koja je osim solo pjevanja, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji diplomirala i flautu, te ostvarila niz zapaženih opernih kreacija i solističkih nastupa.

Program je zaključila Simfonija psalama Igora Stravinskog, u kojoj se članovima Simfonijskog orkestra HRT-a u reduciranom sastavu (bez klarineta i visokih gudača), pridružio Zbor HRT-a. Djelo u kojem je uglazbio stihove psalama 38, 39 i 150, Stravinski je posvetio „slavi Božjoj“, osebujnim tretmanom zbora i orkestra stvorivši sugestivan i moćan, ali suzdržan izraz svojega nadahnuća sadržajem psalama.