Svečanost simfonijske glazbe uz maestra Dešpalja i Ivu Dropulića

Četvrtak, 28. siječnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent
Ivo Dropulić, violina

Svetislav Stančić:
 Simfonijski scherzo
Jean SibeliusKoncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 47
Sergej Rahmanjinov2. simfonija u e-molu, op. 27

Simfonijski orkestar HRT-a na četvrtom je koncertu u Majstorskom ciklusu nastupio pod ravnanjem svojega počasnog šefa dirigenta Pavla Dešpalja, koji je u tri navrata obilježio djelovanje orkestra i kao šef-dirigent. Ne začuđuje stoga da je svaka suradnja Simfoničara i maestra Dešpalja poput susreta starih znanaca koji sjajno funkcioniraju zajedno.

Koncert je otvorio temperamentni Simfonijski scherzo Svetislava Stančića, skladba kojom je Simfonijski orkestar HRT-a zaključio svoju posvetu povijesnom koncertu održanom prije sto godina, 1916. godine u Zagrebu, na kojemu je predstavljena nova generacija hrvatskih skladatelja: Božidar Širola, Krešimir Baranović, Franjo Dugan, Svetislav Stančić, Dora Pejačević i Antun Dobronić proglašeni su tada donositeljima moderne u hrvatskoj glazbi, a sam događaj označen je kao početak nove epohe nacionalnog usmjerenja u kulturnom životu Hrvatske. Skladbe svih spomenutih skladatelja izvedene su u ovoj i prethodnim sezonama Simfoničara, a živahan, ritmičan Stančićev Simfonijski scherzo vedrih melodija i plesnih idioma, zaključio je niz. Sve skladbe, uskoro će se naći i na nosaču zvuka.

Orkestru se u drugoj točki pridružio mladi violinist Ivo Dropulić, koji još od djetinjstva, kada je kao devetogodišnjak održao prve recitale u Bugarskoj i Austriji, gradi karijeru virtuoza. Školovan u Bugarskoj te u Zagrebu i Beču, osvajao je brojne nagrade. Na najnovijem zagrebačkom nastupu, svoje majstorstvo iskazao je u zahtjevnom Koncertu za violinu i orkestar u d-molu, op. 47 Jeana Sibeliusa, a potom se burnom pljesku brojne publike odazvao i izvedbom vratolomnog Capriccia br. 24 Niccolòa Paganinija za violinu solo.

Drugi dio koncerta ispunila je monumentalna Druga simfonija u e-molu, op. 27 Sergeja Rahmanjinova, koju je maestro Dešpalj, prema vlastitoj želji, izveo u cjelovitoj verziji, bez skraćivanja koja su do danas ušla u praksu. Opsežno četverostavačno djelo raskošne orkestracije, bujnih romantičarskih melodija i proširenih formalnih dimenzija istinska je svečanost simfonijske glazbe, što su Simfoničari i maestro Dešpalj pokazali u punom sjaju.

Snimku izravnog radijskog prijenosa koncerta poslušajte ovdje.