Trijumfalni nastup Renate Pokupić, Simfonijskog orkestra HRT-a i maestra Enrica Dinda

Četvrtak, 11. veljače u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Enrico Dindo, dirigent
Renata Pokupić, mezzosopran

Vatroslav Lisinski
Večer, orkestralna idila
Gustav MahlerRückertove pjesme, za glas i orkestar
Johannes Brahms2. simfonija u D-duru, op. 73

Peti koncert u Majstorskom ciklusu ove sezone ugostio je našu mezzosopranisticu svjetske karijere, Renatu Pokupić. Simfonijski orkestar HRT-a nastupio je pod vodstvom svojega šefa dirigenta, talijanskog maestra Enrica Dinda, a na programu su bila djela Vatroslava Lisinskog, Gustava Mahlera i Johannesa Brahmsa.

Djelo ocijenjeno kao jedno od najljepših ostvarenja hrvatske orkestralne glazbe i hrvatskog romantizma – orkestralna idila Večer Vatroslava Lisinskog – suptilno interpretirana, najavila je program izrazitog romantičarskog naboja. Pet pjesama u kojima je Gustav Mahler uglazbio stihove Friedricha Rückerta – Rückert-Lieder – na pozornicu su dovele Renatu Pokupić, mezzosopranisticu koja bilježi nastupe u Covent Gardenu, Kraljevskom kazalištu u Madridu, operama u Washingtonu, Los Angelesu i Chicagu, u Lilleu, Antwerpenu… te suradnje s cijenjenim dirigentima među kojima su Paul McCreesh i Christopher Hogwood. Pred domaću publiku uvijek se rado vraća, a ovom prigodom priredila je sugestivno i ekspresivno tumačenje intimnih i osjećajnih Rückertovih pjesama, koje su u doba nastanka smatrane revolucionarnim konceptom Lieda s orkestrom. Profinjena izvedba zaslužila je dugotrajan pljesak koji je još neko vrijeme zadržao Renatu Pokupić na pozornici Lisinskog.

Drugi dio koncerta pripao je Drugoj simfoniji u D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa koju je Simfonijski orkestar HRT-a u velikom sastavu predvođen maestrom Enricom Dindom razotkrio u punom sjaju pijevnih tema, motivske razigranosti i ritamskih iznenađenja, sve do blistave i grandiozne završnice u kojoj su osobito trijumfirali limeni puhači. Upravo to djelo, maestro Enrico Dindo i članovi Simfonijskog orkestra HRT-a zabilježit će i studijski.