Ed Neumeister predstavio jedinstveni repertoar uz Jazz orkestar HRT-a

Srijeda, 2. ožujka u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Jazz orkestar HRT-a
Ed Neumeister, trombon, skladatelj, dirigent (SAD)

Skladatelj, aranžer, trombonist i pedagog, Ed Neumeister gostovao je u ciklusu Jazz orkestra HRT-a, priredivši program kojim je, u prvome dijelu, odao počast stvaralaštvu Dukea Ellingtona, a u drugome, predstavio svoje autorske skladbe.

Nastupivši u trostrukoj ulozi, kao trombonist, dirigent i skladatelj, Ed Neumeister pokazao se kao iskusan glazbenik čije prisustvo na svjetskoj jazz sceni traje više od četrdeset godina. Danas profesor jazz trombona na Visokoj školi za izvedbene umjetnosti u Grazu koji nastupa u nekoliko sastava, svirao je i surađivao s nizom uglednih orkestara i jazz glazbenika. Među njima je i Duke Ellington Orchestra u kojem je djelovao petnaestak godina pod vodstvom Mercera Ellingtona, zahvaljujući čemu je imao prigode čuti rjeđe izvođenu i publici manje poznatu glazbu. Stoga je i za Jazz orkestar HRT-a priredio partituru The Queen' s Suite koju su Duke Ellington i Billy Strayhorn napisali za englesku kraljicu. Skladbu su i snimili u samo jednom primjerku koji su poslali kraljici, što je niz godina bio i jedini primjerak i jedna snimka skladbe. Sada ju je imala prigodu čuti i publika u Zagrebu, uz energičnu podršku Jazz orkestra HRT-a. Uz to djelo, na programu su bili i standardi Juana Tiziola i Duke Ellingtona – Caravan, te Take the A train Billya Strayhorna, sve dakako u aranžmanima Eda Neumeistera.

Drugi dio koncerta bio je posvećen autorskom radu Eda Neumeistera. Kroz skladbe Locomotion, Dog Play, Longing, Flowing i Birds of Prey gost se ponovno iskazao kao svestrani glazbenik, jednako vješt i kao skladatelj, solist i bandleader.