Majstorska suradnja Simfonijskog orkestra HRT-a i maestra Pascala Rophéa

Četvrtak, 10. ožujka u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Pascal Rophé, dirigent
Leon Košavić, bariton

Paul DukasČarobnjakov učenik, simfonijski scherzo prema Goetheu
Krešimir Šipuš: Preobraženja, za bariton i simfonijski orkestar
Hector BerliozFantastična simfonija: epizoda iz života umjetnika, H. 48

Simfonijski orkestar HRT-a na svojemu je koncertu u Majstorskom ciklusu, 10. ožujka, nastupio pod ravnanjem cijenjenog francuskog dirigenta Pascala Rophéa, glasovitog po svojim interpretacijama kako suvremenog tako i repertoara 18. i 19. stoljeća. Svoje majstorstvo na ovom zagrebačkom nastupu iskazao je u onome što mu je možda i najbliskije – glazbi svojih sunarodnjaka Paula Dukasa i Hectora Berlioza. Tome se pridružila i partitura Krešimira Šipuša, šefa dirigenta Simfoničara od 1968. do 1972. godine, preminulog 2014. godine, u čijim je Preobraženjima kao solist nastupio bariton Leon Košavić.

Od prošle sezone glazbeni ravnatelj Nacionalnog orkestra Regije Loire, Pascal Rophé naišao je na izvrsnu suradnju s članovima Simfonijskog orkestra HRT-a, ostvarivši tečnu interpretaciju s jasnom vizijom detalja i cjelovitosti, kao i osjećaja za dramatski tijek. Upravo je dramatski tijek, u sva tri djela, a osobito u programnim skladbama Paula Dukasa i Hectora Berlioza, bila glavna platforma na kojoj se razvijala sva dinamika zbivanja orkestralne palete. Čarobnjakov učenik – Scherzo na Goetheovu baladu simfonijska je pjesma Paula Dukasa u kojoj autor detaljno prati izvanglazbeni program: čarobnjakova učenika koji se nespretno poigrava čarolijama u odsustvu svojega učitelja. Unatoč deskriptivnosti, partitura sadrži niz glazbenih kvaliteta zbog kojih je postala popularna, a koje je maestro Rophé znalački istakao: ritamsku pokretljivost i živopisnu instrumentaciju.

Izvedbom djela Preobraženja Krešimira Šipuša, Simfonijski orkestar HRT-a odao je počast svojemu nekadašnjem šefu dirigentu. Djelo, u ekpresionističkoj maniri, uglazbljuje stihove Antuna Branka Šimića iz istoimene zbirke. Riječ je o pjesmama: Pjesnici, Ljubav, Molitva za preobraženja i Opomena. U prozračne zvukovne boje orkestra skladno se uklopio jasni bariton Leona Košavića koji je sjajnom interpretacijom stihova prenio zanesenost Šimićeva izričaja.

Drugi dio koncerta ispunila je Fantastična simfonija Hectora Berlioza, glasovita ne samo kao prva programna simfonija u povijesti glazbe već i kao djelo čiju bujnu dramsku radnju prati isto takva bujna i snažna orkestracija – orkestar uvećanih dimenzija s osobitim efektima, kombinacijama instrumenata i kontrastima. Kao vrsni poznavatelj repertoara, maestro Rophé kroz svih je pet stavaka, dramsku radnju, sa svim fazama razvoja, zapleta i raspleta, učinio logičnom, istovremeno sigurno vodeći i cijeli orkestar i pojedine solističke odsjeke kroz zahtjevne i turbulentne zamisli skladatelja, do blistave završnice.

Snimku izravnog radijskog prijenosa koncerta poslušjate ovdje.