Simfonijski orkestar uveličao proslavu 70. obljetnice HDGU-a

Četvrtak, 17. ožujka u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Pavle Dešpalj, dirigent

Krešimir Bedek, gitara
Radovan Cavallin, klarinet
Anđelko Krpan, violina
Monika Leskovar, violončelo
Srđan Filip Čaldarović, klavir

Program: 
Richard Wagner: Majstori pjevači, uvertira
Carl Maria von Weber: Concertino za klarinet i orkestar u Es-duru, op. 26
Miroslav Miletić: Koncert za gitaru i orkestar
Ludwig van Beethoven: Trostruki koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar u C-duru, op. 56

Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom svojega počasnog šefa dirigenta maestra Pavla Dešpalja, uz vrsne soliste, uveličao je proslavu 70. obljetnice Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Svečanost je otvorio pozdravni govor predsjednice HDGU-a Višnje Mažuran, koja je istakla umjetnike i događaje koji su u proteklih sedamdeset godina gradili, i još uvijek grade, Društvo. Na programu su bila tri koncertantna djela u kojima je nastupilo čak pet solista, dakako članova HDGU-a: klarinetist Radovan Cavallin, gitarist Krešimir Bedek, pijanist Srđan Filip Čaldarović, violinist Anđelko Krpan i violončelistica Monika Leskovar.

Nakon grandiozne uvertire Majstori pjevači Richarda Wagnera, članovima Simfonijskog orkestra na pozornici se pridružio klarinetist Radovan Cavallin odsviravši razigranu solističku dionicu u jednostavačnom Concertinu za klarinet i orkestar u Es-duru, op. 26 Carla Marie von Webera. Koncert za gitaru i orkestar naš skladatelj Miroslav Miletić napisao je 1977. kao prvo takvo djelo u hrvatskoj literaturi, i to za Darka Petrinjaka, a sada ga je kao solist izveo nekadašnji Petrinjakov student na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Krešimir Bedek.

Drugi dio koncerta pripao je preostalim trima solistima, Anđelku Krpanu, Moniki Leskovar i Srđanu Filipu Čaldaroviću, koji su se i međusobno i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a te maestrom Pavlom Dešpaljem udružili u trostrukom Koncertu za violinu, violončelo i klavir u C-duru, op. 56 Ludwiga van Beethovena.


Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika utemeljeno je 1945. godine i do danas djeluje u kontinuitetu. Po svojoj ulozi ono predstavlja krovnu strukovnu udrugu kojoj je osnovna zadaća zaštita prava glazbenih umjetnika izvođača u zemlji i inozemstvu,  poticanje i unapređivanje koncertne i glazbeno-scenske umjetnosti kao i sustavna briga o mladim naraštajima profesionalnih glazbenika. Na taj način Društvo je vrlo važan, gotovo nezaobilazan čimbenik u razvoju glazbene i opće kulture u Hrvatskoj.

Od oko pet stotina sadašnjih članova koji žive na području cijele države, velik dio su ugledni glazbeni umjetnici koji su svojim djelovanjem već ušli u kulturnu povijest Hrvatske. Jedna od mnogih zadaća Društva jest i sustavno nagrađivanje vlastitih zaslužnih članova za njihov obol glazbenoj kulturi kroz Nagradu za životno djelo Lovro pl. Matačić i godišnju Nagradu Milka Trnina. Društvo organizira koncertni ciklus Zagrebački umjetnici zagrebačkoj publici te Tribinu Darko Lukić za mlade glazbenike.