Album "Pozdrav Zagorju" dobitnik Porina u kategoriji "najbolji album tamburaške glazbe"

Album Pozdrav Zagorju Tamburaškog orkestra HRT-a i Kvarteta Gubec na ovogodišnoj dodjeli diskografske nagrade Porin u Splitu 17. ožujka dobio je nagradu u kategoriji 'najbolji album tamburaške glazbe'.

Album Pozdrav Zagorju rezultat je višegodišnje suradnje Tamburaškog orkestra HRT-a i maestra Siniše Leopolda s Kvartetom Gubec. Snimke okupljene na albumu zabilježene su u Studiju Mozart Hrvatskog radija, a producenti su: Siniša Leopold, Joško Krivić, Zlatko Potočnik, Roman Gross i Rajko Suhodolčan.

Pozdrav Zagorju otvaraju tri legendarne kajkavske koncertne popevke jednog od najvećih skladatelja i tekstopisaca s ovih prostora, moglo bi se reći i jednog od prvih hrvatskih kantautora, Gjure Prejca iz Desinića, glumca, pjevača i redatelja HNK Zagreb, intendanta HNK Osijek, profesora u Hrvatskom glazbenom zavodu između dva rata… Riječ je o skladbama Peharček moj, Vu plavem trnaci i pjesma po kojoj je album dobio ime – Pozdrav Zagorju.

U nastavku članovi Kvarteta Gubec pjevaju poznate kajkavske, te neke autorske popevke novijeg datuma, a po prvi puta su se okušali i u jednoj operetnoj skladbi (Teško žensku je spoznati ćud), iz operete Vesela udovica, Franza Lehara u obradi Tomislava Uhlika.

CD Pozdrav Zagorju nudi vrhunski doživljaj kajkavske popevke u prilično zahtjevnim aranžmanima i obradama ponajboljih glazbenih znalaca (Bože Potočnika, Stjepana Mihaljinca, Tomislava Uhlika, Siniše Leopolda) te dakako u izvedbi Kvarteta Gubec i Tamburaškog orkestra HRT-a.

Više o albumu…