Vedri pozdrav proljeću uz brojne goste

Nedjelja, 20. ožujka u 20 sati
Studio Zvonimir Bajsić, HRT

Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent

Gosti: 
Gabi Novak, vokal
Ivana Kindl, vokal
Bojan Jambrošić, vokal
Matija Dedić, klavir 
Filip Merčep, marimba
Filip Novosel, brač
Domagoj Pavlović, klarinet
Davor Križić, truba
Voditeljica: Ljiljana Vinković

Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Siniša Leopold priredili su u ciklusu U ozračju tambure, koncert posvećen početku proljeća ponudivši publici u Studiju Bajsić izbor raznolikih skladbi iz autorskog i aranžerskog pera naših ponajboljih autora s područja tradicijske, popularne i jazz glazbe . Pri tome su ugostili niz uglednih imena naše glazbene scene: Filipa Merčepa, Ivanu Kindl, Matiju Dedića, Filipa Novosela, Bojana Jambrošića te Gabi Novak.

U vedro programsko raspoloženja uvela nas je obrada glasovite Male noćne muzike W. A. Mozarta, a slijedilo je još nekoliko instrumentala: varijacije Emila Cossetta te Concertino za tamburaški orkestar i marimbu Borisa Beninija u kojemu je kao solist svoje vještine iskazao Filip Merčep. Izražajni vokal Ivane Kindl zazvučao je u latno ritmom i trubom Davora Križića koji se pridružio orkestru, osvježenoj obradi pjesme Još i danas zamiriše trešnja te u Pjesmi Zagrebu, a nakon Mazurke Vatroslava Lisinskog u obradi Siniše Leopolda, uslijedio je zajednički nastup Matije Dedića za klavirom i Filipa Novosela na braču u Novoselovu jazz aranžmanu slavonske tradicionalne Digni Kajo kraj od šlingeraja. Nove vokalne doživljaje priredio je Bojan Jambrošić izvevši Međimurje zeleno Alfija Kabolja u još jednoj obradi Filipa Novosela te Tebi grade moj Pere Gotovca u aranžmanu Stjepana Mihaljinca. U ovim se pak izvedbama orkestru pridružio klarinetist Domagoj Pavlović. Jazzerski ugođaj i svojevrsnu big bandovsku konstelaciju u orkestru, donijela je skladba Tika Antuna Reljića u obradi Marija Igreca. Posljednje dvije skladbe pripale su Gabi Novak što je ujedno bila i posveta Arsenu Dediću kao autoru: Šestinske ambrele i Oko jene hiže u kojoj su se Gabi pridružili Matija Dedić i Filip Novosel.

Prigodno, Tamburaški orkestar HRT-a i maestro Leopold koncert su zaključili valcerom Proljetni zvuci Johanna Straussa mlađeg.