Terell Stafford iskazao vrhunsko trubačko umijeće

Srijeda, 6. travnja u 20 sati
Dvorana Gorgona, MSU

Terell Stafford - The Cat

Terell Stafford, truba (SAD)
Jazz orkestar HRT-a
Andreas Marinello, dirigent

Jazz orkestar HRT-a u svojemu je ciklusu u Muzeju suvremene umjetnosti ugostio glazbenika kojega je legendarni McCoy Tyner prozvao jednim od najvećih trubača današnjice. Klasično školovan trubač, jazzom se počeo baviti s 23 godina te je, od tada do danas, surađivao s nekima od najvećih jazz glazbenika i najuglednijih orkestara. Među njima je i Grammyjem nagrađeni  njujorški Vanguard Jazz Orchestra čiji je i danas član, te Orchestra of Philadelphia čiji je umjetnički ravnatelj i  s kojim radi na očuvanju bogate filadelfijske jazz tradicije. Ujedno je profesor na Boyer College of Music pri Sveučilištu Temple.

U Zagrebu je Terell Stafford predstavio izbor skladbi po mnogočemu usko povezan s njegovim glazbenim razvojem te osobnim i intimnim vezama o čemu je i sam posvjedočio u obraćanju publici. Dinamičan koncert otvorila je skladba Tip Toe Thada Jonesa kojom je Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella zagrijao pozornicu za izlazak gosta. Minnesota, Candy, Hey, It' s Me You' re Talkin' To, Dear Rudy, A Nick off the Mark II, It Happened to Me, African Skies, Blame It In My Youth te Bounced - nizale su se potom skladbe od kojih svaka zauzima posebno mjesto u Terellovu umjetničkom izričaju, bilo da je surađivao s autorima i aranžerima, bilo da ih je svirao u nekom trenutku svoje karijere, bilo da ih je sam napisao, poput primjerice posvete svojoj baki Rudy. Takav intiman izbor skladbi dodatno je zaokružila Terellova sjajna suradnja i povezanost s članovima Jazz orkestra HRT-a koji su i sami, pored njegova trubačkog majstorstva, iskazali solističku kreativnost.

Dakako, naglasak je bio na trubi pa je i trubačka sekcija Jazz orkestra HRT-a ponajviše došla do izražaja s vrhuncem u skladbi C Jam Blues Dukea Ellingtona. Zanimljivo je da se glazbenicima, u skladbama Bounced i C Jam Blues, pridružio i trombonist Luis Bonilla, Staffordov kolega iz Vanguard Jazz Orchestra i veliki prijatelj, podarivši tako publici dodatan doživljaj prisnog, raspoloženog i vrhunskog jazz muziciranja.