Bogata orkestralna večer u čast Shakespeareu

Četvrtak, 7. travnja u 19.30
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Simfonijski orkestar HRT-a
Mladen Tarbuk, dirigent

Blagoje Bersa
: Hamlet, simfonijska pjesma
Stjepan Šulek: Dva orkestralna interludija iz opere Koriolan
Erich Wolfgang KorngoldMnogo vike nizašto, suita, op.11
Antonín DvořákOthello, koncertna uvertira, op. 93
Felix MendelssohnSan ljetne noći, suita, op. 61

Simfonijski orkestar HRT-a pridružio se svjetskom obilježavanju 400. obljetnice smrti najslavnijeg i najizvođenijeg svjetskog dramatičara – Williama Shakespearea. Iz goleme riznice glazbenih ostvarenja nadahnutih Shakespeareovim komedijama, povijesnim dramama i tragedijama, stihovima i prozom, Simfoničari su pod vodstvom maestra Mladena Tarbuka predstavili tek manji, ali reprezentativan dio, u kojem su se našla i dva djela hrvatskih autora: uz Ericha Wolfganga Korngolda, Antonína Dvořáka i Felixa Mendelssohna, na programu su bili i Blagoje Bersa te Stjepan Šulek.

Upravo su hrvatski skladatelji dobili prednost; koncert je otvorila simfonijska pjesma Hamlet, op. 28 Blagoja Berse, koja se ovom prigodom prvi put izvela u izvornom skladateljskom zapisu, budući da se do sada izvodila u preradi Bersina učenika Zvonimira Bradića. Slijedila su Dva orkestralna interludija iz opere Koriolan Stjepana Šuleka koja su razotkrila bogatstvo orkestralnih zamisli i težnju simfonijskim razmjerima skladateljeva izričaja. Drugačiji ugođaj donijela je suita iz scenske glazbe za komediju Mnogo vike nizašto Ericha Wolfganga Korngolda. Pisana za mali orkestar, ta vedra suita obiluje poletnim melodijama, bogatom harmonijskom razradom i inovativnom orkestracijom.

U drugi dio koncerta uvela nas je dramatična koncertna uvertira Othello, op. 93 Antonína Dvořáka koja dramaturški vjerno prati zbivanja Shakespeareove tragedije. Uslijedio je i vrhunac ovog programa posvećenog Shakespeareu, jedno od najslavnijih djela nadahnuto njegovim stvaralaštvom – suita San ljetne noći Felixa Mendelssohna. Kroz šest stavaka suite koje zaključuje slavna Svadbena koračnica, članovi Simfonijskog orkestra HRT-a i maestro Mladen Tarbuk predstavili su svu raskoš kojom je ta bajkovita komedija potakla skladateljevu invenciju.

Snimku izravnog prijenosa koncerta proslušajte ovdje.